6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmata investește 200 de milioane de euro în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Armata investește 200 de milioane de euro în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Armata a lansat o licitație restrânsă de peste 1,3 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene 71 de la Câmpia Turzii în „perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională”. Planul de modernizarea vine separat față de investiția de circa 130 de milioane de dolari pe care SUA o pregătește în aceeași unitate. La baza de la Câmpia Turzii SUA a trimis frecvent aeronave de luptă sau chiar și drone militare precum MQ-9 Predator recent, informează Hotnews.

Licitația restrânsă are o valoare estimată la 1.370.988.842 lei, fără TVA, va fi acordată în baza celui mai bun raport calitate-preț, iar durata contractului va fi de 67 de luni. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 iulie 2020.

„Ținând seama de infrastructură, personalul și tehnică existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe aerodromul militar Câmpia Turzii, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane de lupta multirol și diversificarea misiunilor ce urmează a se execută în locația Câmpia Turzii (exerciții multinaționale, activități de îmbarcare/debarcare personal și materiale pentru teatrele de operații, activități complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forțe armate) și că urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate, se consideră că acest proiect este impetuos necesar”, se arată în Caietul de Sarcini consultat de HotNews.ro.

„Perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum și diversificarea gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se execută pe și de pe această locație, presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona aerodromului Câmpia Turzii și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se mai notează în document.

„Investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici„, potrivit Caietului de Sarcini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS