12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit scriitorul brazilian Rubem Fonseca

A murit scriitorul brazilian Rubem Fonseca

Scriitorul brazilian Rubem Fonseca a murit miercuri, la vârsta de 94 de ani, în urma unui infarct, conform unui anunţ făcut de familia sa, citat de AFP.

„A fost un infarct. Era la el acasă, s-a simţit rău, a fost dus la spital (…) Şi-a pierdut cunoştinţa pe drum, au încercat să-l resusciteze, dar nu a supravieţuit”, a declarat ginerele său, Pedro Correa do Lago siteului de ştiri brazilian UOL.

Născut din părinţii portughezi, la 11 mai 1925, la Juiz e Fora din statul Minas Gerais, Rubem Fonseca a fost romancier, scriitor, scenarist şi critic de film.

Stilul său brut, sec, erotic, înfăţişând viaţa din zonele joase urbane, i-a adus suferinţa provocată de cenzură, de mai multe ori, în timpul dictaturii (1964-1985).

Primul său roman, „O Caso Morel” (1973), care cuprinde scene de violenţă şi sex, a fost confiscat de poliţie, la fel şi câteva dintre nuvelele sale.

Scriitorul, care a locuit la Rio de Janeiro încă din copilărie, a studiat pentru prima dată dreptul, înainte de a intra în rândurile poliţiei şi de a deveni comisar, în 1952, ceea ce i-a influenţat activitatea.

Romanul „Agosto” (1990) este una dintre cele mai importante opere ale lui Rubem Fonseca.

Scriitorul, căruia nu i-a plăcut să acorde interviuri, a fost laureat cu premiul Camoes, în 2003 – cea mai importantă distincţie în limba portugheză – şi cu premiul brazilian Machado de Assis, în 2015, pentru întreaga operă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS