16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Prime de la 500 la 1500 pentru cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu coronavirusul

Franţa: Prime de la 500 la 1500 pentru cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu coronavirusul

Guvernul Franţei acordă prime de la 500 la 1500 de euro pentru cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu coronavirusul, potrivit Le Figaro.

Premierul Edouard Philippe a vorbit în finalul unei şedinţe de guvern la care a fost decis un plan de salvare de 110 miliarde de euro pentru susţinerea economiei, pe fondul crizei provocate de coronavirus.
„Criza cere răspunsuri de nivelul şocului pe care îl suferim”, a explicat premierul Edouard Philippe miercuri, la ieşirea din şedinţă.

Concret, în „departamentele în care epidemia este intensă (30 în total, conform ministrului sănătăţii)”, toate cadrele medicale vor primi o primă neimpozabilă de 1.500 de euro în luna mai. La această primă se adaugă o majorare de 50%, de asemenea nefiscalizată, la plata orelor suplimentare.
Celelalte cadre medicale, în zone mai puţin afectate, vor beneficia la rândul lor de o primă de 500 de euro net în luna mai şi de o majorare de 50% la plata orelor suplimentare efectuate.

Ajutor excepţional pentru 4 milioane de familii

Ministrul sănătăţii Olivier Veran a evocat o „revalorizare” pentru cadrele medicale după criză, în plus faţă de aceste prime. Personalul azilelor de bătrâni (EHPAD-Etablissement d’Hébergement pour Personnes Agées Dépendantes) şi îngrijitorii la domiciliu vor primi de asemenea prime în curând după negocieri, conform ministrului sănătăţii.

Executivul a mai anunţat un ajutor excepţional pentru 4 milioane de familii „cele mai defavorizate”, potrivit guvernului. Din 15 mai, căminele care beneficiază de RSA (Revenu de solidarité active – venit de solidaritate activă, n.r.), de ASS (alocaţie de solidaritate specifică) şi de asistenţă pentru locuinţă vor primi 150 de euro, cărora li se vor adăuga 100 de euro pe copil.

În plus, cabinetul francez va mai aloca 8 miliarde de euro în domeniul sănătăţii, pentru achiziţii de măşti şi materiale medicale, funcţionarea spitalelor, prime pentru îngrijitori ş.a

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS