8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de persoane au fost plasate în carantină, după ce au părăsit izolarea

Zeci de persoane au fost plasate în carantină, după ce au părăsit izolarea

Centrul județean de coordonare și conducere a intervenției Gorj anunță că zeci de persoane care au părăsit izolarea au fost plasate în carantină instituționalizată.

Un număr de 20 de persoane, care nu au respectat în ultimele zile izolarea la domiciliu, au fost plasate în carantină instituționalizată. Toate structurile teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice acționează continuu pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgență. Patrule mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, acțiuni care au drept scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.

Acțiuni pe străzi

În plus, 205 polițiști gorjeni au desfășurat un număr de 34 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare la domiciliu în cazul a peste 1.600 de persoane, iar 17 agenți economici au fost verificați cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul Stării de Urgență.

În cadrul acțiunilor de verificare a locațiilor de carantinare și izolare, polițiștii au aplicat 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 371.000 lei, din care 136 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, trei sancțiuni au fost aplicate pentru fapte de natură economică, iar o sancțiune s-a aplicat unei persoane care nu a respectat măsura izolării la domiciliu (persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 20.000 de lei și a fost plasată în carantină instituționalizată).

„Polițiștii locali au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, din care 12 pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 3/2020, în valoare de 18.200 de lei, iar o altă persoană a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991. Jandarmii gorjeni au verificat respectarea interdicției de a nu părăsi locația de izolare ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19 la un număr de 215 persoane, dispuse în 21 de localități. Au fost sancționate contravențional cu amenzi în cuantum total de 24.400 lei un număr de 11 persoane, deoarece nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, în localitățile Târgu Jiu, Târgu Cărbunești, Bărbătești și Motru“, potrivit Grupului de Comunicare al Centrului județean de coordonare și conducere a intervenției Gorj.

Vor petrece sărbătorile în carantină

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a declarat că toate persoanele care vin în județ din zone de mare risc vor petrece sărbătorile în carantină. Conform lui Cristinel Rujan, cetățenii trebuie să fie conștienți că vor fi aplicate dispozițiile legale și nu se va putea proceda altfel. „Este o situație certă deja, pentru că sărbătorile pascale sunt săptămâna viitoare. E clar pentru toată lumea că persoanele care vin acum în județ din zone de risc vor fi plasate în carantină și vor petrece sărbătorile acolo. Aceasta este situația. Sunt măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Cred că gorjenii se întorc acasă din mai multe motive. Cred că unii se întorc și vor să rămână acasă pentru o perioadă mai lungă pentru că se tem de situația de criză majoră din țările din care vin. Mai sunt și cetățeni care poate au rămas fără locul de muncă și nu mai au ce să facă în țările respective, nu se mai pot întreține și, astfel, sunt puși în situația de a reveni în țară, în Gorj. Indiferent de motiv, dacă se vine din zone roșii se intră în carantină“, a declarat Cristinel Rujan, prefect de Gorj.

Unora le place carantina la Rânca

Sunt și persoane care au intrat în carantină în stațiunea montană Rânca. Unii au ajuns în pensiuni de lux și apreciază șederea la munte. Aceștia admiră persajele de la geam și cred că au avut parte de o carantină mai ușoară decât alții. Autoritățile din Baia de Fier și Novaci asigură masa pentru persoanele aflate în carantină în centre din stațiunea montană Rânca. Folosirea pensiunilor și a hotelurilor pentru carantină generează încasări pentru investitori, având în vedere că domeniul HORECA este blocat total de o lună. La nivelul județului Gorj sunt 1.701 persoane în izolare la domiciliu. De asemenea, 628 de persoane au fost plasate în carantină instituționalizată. Gorjul are şapte cazuri de coronavirus și patru vindecați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS