13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu fost comandate o mie de teste pentru Laboratorul de genetică medicală care va funcționa la Târgu Jiu

Au fost comandate o mie de teste pentru Laboratorul de genetică medicală care va funcționa la Târgu Jiu

O mie de teste au fost comandate pentru Laboratorul de genetică medicală care va funcționa în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Este vorba de un laborator care va deveni funcțional la finalul acestei luni, când vor putea fi realizate primele teste pentru diagnosticarea coronavirusului. În momentul de față se lucrează la amenajarea spațiilor în care va funcționa viitorul Laborator de genetică medicală. Imobilul respectiv va fi deschis în apropierea Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

În această săptămână vor fi gata lucrările la partea de exterior și urmează să fie finalizat și acoperișul clădirii. Potrivit conducerii unității medicale, de săptămâna viitoare vor debuta lucrările la interior, iar întreaga clădire va fi gata în două săptămâni. Până la finalul acestei luni va fi montat inclusiv echipamentul, cu ajutorul căruia vor putea fi realizate analizele pentru depistarea COVID-19.

Laboratorul va avea cinci angajați

Laboratorul de genetică medicală de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va avea cinci angajați. Este vorba de trei asistente medicale, un chimist și un biolog. Toate echipamentele vor fi cumpărate din fonduri strânse prin donații din partea unui grup de oameni de afaceri din județul Gorj. Toată aparatura va fi donată ulterior Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu și va putea fi folosită și după încheierea pandemiei de coronavirus.

„Au fost deja comandate o mie de teste pentru linia de testare. Vom avea și echipamentul, și kiturile de testare pentru a putea să începem direct activitatea de testare. Știu că principala componentă va veni din Coreea de Sud și vor mai fi alte echipamente din altă parte. Totul va fi asamblat la Târgu Jiu și va deveni funcțional. Știu că personalul care va lucra în cadrul laboratorului este la instruire la Craiova și se va putea începe activitatea imediat ce va fi montat echipamentul. Estimez că vor putea fi făcute, la început, aproximativ 150 de teste pe zi. Va exista posibilitatea, în funcție de program, să se ajungă și la 300-400 de teste pe zi. Estimez că la finalul acestei luni va începe activitatea de testare“, a declarat Bogdan Niculescu, medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Echipamentul de testare va costa cu totul 200.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS