2 C
Craiova
sâmbătă, 28 noiembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Spitalul Județean va pune în funcțiune echipamentul de testări COVID-19 care era nefolosit

Spitalul Județean va pune în funcțiune echipamentul de testări COVID-19 care era nefolosit

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va pune în funcțiune aparatul pentru testări COVID-19 pe care îl ținea nefolosit în cadrul Laboratorului de pneumoftiziologie.

Este vorba de un echipament primit în comodat de la Institutul „Marius Nasta“ în luna iunie a anului 2018. Echipamentul fusese primit încă din anul 2015 pentru a se efectua testări pentru depistarea TBC. Potrivit documentelor încheiate și unui comunicat transmis de Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, aparatul nu putea fi utilizat decât în condițiile asumate în contractul de comodat.

Astfel de echipamente sunt în dotarea mai multor dispensare TCB din țară. Costul echipamentului este de aproape 80.000 de lei. Potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, abia în data de 2 aprilie la unitatea medicală din municipiu a fost primită o adresă din partea Institutului „Marius Nasta“ prin care este autorizată folosirea echipamentului și pentru alte tipuri de testări, precum COVID-19.

Au comandat kituri de testare

Conform unui comunicat al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, unitatea spitalicească a contactat, după primirea adresei de la Institutul „Marius Nasta“, un furnizor de kituri de testare. Acestea vor putea fi trimise la Târgu Jiu în maximum o lună și jumătate.

„Acest echipament nu putea fi folosit decât în condițiile stabilite de către institut. Este un echipament preluat în comodat. Putea fi folosit doar pentru testări TBC. Noi avem în lucru un laborator nou, adică o clădire. Urmează să îi punem acoperișul. În două zile este gata și o vom putea folosi“, a declarat Dumitru Vienescu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Instituția ar trebui să mai primească un laborator complet de testare. Acesta va fi cumpărat cu 200.000 de euro, în urma donațiilor făcute de un grup de oameni de afaceri din județul Gorj. Rămâne de văzut cât de repede vor putea fi realizate primele teste pentru COVID-19 și la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Anchetă penală

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a început o anchetă, după ce în spațiul public a apărut informația că la Spitalul Județean de Urgență din municipiu se află în dotare un aparat de tip PCR pentru efectuarea de analize COVID-19 și care era nefolosit. Cercetările vizează comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat public faptul că unitatea medicală nu deține un aparat de tip PCR pentru analize și diagnosticare COVID-19. Ulterior, s-a stabilit că un astfel de echipament există de doi ani la Laboratorul de pneumoftiziologie. Era nevoie doar de kituri de testare pentru Sars-Cov2.

Conform anchetatorilor, dosarul penal a fost înregistrat săptămâna trecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu și se află în lucru la IPJ Gorj, Serviciul de Investigarea Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror. În cauză a fost dispusă deja începerea urmăririi penale in rem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O pacientă cu COVID-19 s-a sinucis în baia Spitalului...

O pacientă de 55 de ani, internată cu COVID-19, s-a sinucis într-o baie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situată la etajul al patrulea, unde se află internaţi bolnavii infectaţi cu noul coronavirus.

ȘTIRI GdS

Valabilitatea voucherelor de vacanță, prelungită până în decembrie 2021

Guvernul a adoptat un act normativ care prevede prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în 2019 și în 2020 până la sfârșitul anului viitor.

Propunere de reducere a subvențiilor pentru partide

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că va propune, în legea bugetului de stat pentru 2021, tăierea ”semnificativă” a subvențiilor pentru partidele politice, ministrul finanțelor publice.

Sporul pentru cei care îngrijesc pacienți cu Covid-19, majorat...

Sporul pentru personalul medical şi auxiliar care îngrijeşte pacienţii cu COVID-19 a fost majorat, prin OUG, până la 85% din salariul de bază.

Guvernul a adoptat strategia de vaccinare contra Covid-19

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului de vineri. Documentul stabilește și care sunt grupurile prioritare. Este vorba de angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personal din "domenii-cheie".

Nouă deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu, depistați cu COVID...

Nouă deținuți din Penitenciarul Târgu Jiu au fost depistați cu coronavirus. Inițial, un deținut a prezentat simptome de coronavirus. În urma testului, a fost confirmat pozitiv.

Bani mai mulți și restricții mai puține pentru rezerviștii...

Ministerul Apărării Naționale anunță aprobarea de către Guvern a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.