10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Județean va pune în funcțiune echipamentul de testări COVID-19 care era nefolosit

Spitalul Județean va pune în funcțiune echipamentul de testări COVID-19 care era nefolosit

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va pune în funcțiune aparatul pentru testări COVID-19 pe care îl ținea nefolosit în cadrul Laboratorului de pneumoftiziologie.

Este vorba de un echipament primit în comodat de la Institutul „Marius Nasta“ în luna iunie a anului 2018. Echipamentul fusese primit încă din anul 2015 pentru a se efectua testări pentru depistarea TBC. Potrivit documentelor încheiate și unui comunicat transmis de Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, aparatul nu putea fi utilizat decât în condițiile asumate în contractul de comodat.

Astfel de echipamente sunt în dotarea mai multor dispensare TCB din țară. Costul echipamentului este de aproape 80.000 de lei. Potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, abia în data de 2 aprilie la unitatea medicală din municipiu a fost primită o adresă din partea Institutului „Marius Nasta“ prin care este autorizată folosirea echipamentului și pentru alte tipuri de testări, precum COVID-19.

Au comandat kituri de testare

Conform unui comunicat al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, unitatea spitalicească a contactat, după primirea adresei de la Institutul „Marius Nasta“, un furnizor de kituri de testare. Acestea vor putea fi trimise la Târgu Jiu în maximum o lună și jumătate.

„Acest echipament nu putea fi folosit decât în condițiile stabilite de către institut. Este un echipament preluat în comodat. Putea fi folosit doar pentru testări TBC. Noi avem în lucru un laborator nou, adică o clădire. Urmează să îi punem acoperișul. În două zile este gata și o vom putea folosi“, a declarat Dumitru Vienescu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Instituția ar trebui să mai primească un laborator complet de testare. Acesta va fi cumpărat cu 200.000 de euro, în urma donațiilor făcute de un grup de oameni de afaceri din județul Gorj. Rămâne de văzut cât de repede vor putea fi realizate primele teste pentru COVID-19 și la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Anchetă penală

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a început o anchetă, după ce în spațiul public a apărut informația că la Spitalul Județean de Urgență din municipiu se află în dotare un aparat de tip PCR pentru efectuarea de analize COVID-19 și care era nefolosit. Cercetările vizează comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu, a declarat public faptul că unitatea medicală nu deține un aparat de tip PCR pentru analize și diagnosticare COVID-19. Ulterior, s-a stabilit că un astfel de echipament există de doi ani la Laboratorul de pneumoftiziologie. Era nevoie doar de kituri de testare pentru Sars-Cov2.

Conform anchetatorilor, dosarul penal a fost înregistrat săptămâna trecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu și se află în lucru la IPJ Gorj, Serviciul de Investigarea Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror. În cauză a fost dispusă deja începerea urmăririi penale in rem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS