12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO a oprit Termocentrala Ișalnița

CEO a oprit Termocentrala Ișalnița

Complexul Energetic Oltenia a oprit complet grupurile energetice de la Termocentrala Ișalnița, din județul Dolj.

Măsura a fost luată pe fondul cererii scăzute de energie electrică pe bază de cărbune, dar și pentru a se putea realiza o dezinfecție amplă în punctele de lucru. În acest sens, au fost comandate echipamentele de specialitate pentru a putea împrăștia substanțele dezinfectante în toate secțiile din cadrul termocentralei. Măsuri similare vor fi luate și la alte puncte de lucru din sectorul minier și energetic de la Complexul Energetic Oltenia. Compania funcționa joi cu doar patru grupuri energetice.

Este vorba de două grupuri la Termocentrala din Rovinari, respectiv blocurile energetice 3 și 6. De asemenea, doar blocul energetic numărul 4 era în funcțiune la Sucursala Electrocentrale Turceni. Grupul energetic numărul 1 funcționa la Sucursala Electrocentrale Craiova II. Cantitatea totală livrată în Sistemul Energetic Național era joi de doar 600 de megawați oră. Este vorba de o cantitate de curent electric ce poate fi produsă în mod normal de doar două grupuri energetice încărcate normal.

Concediu de odihnă și șomaj tehnic

Jumătate dintre angajații Complexului Energetic Oltenia se află de o săptămână în concediu de odihnă. După finalizarea zilelor de concediu de odihnă, angajații colosului energetic cu sediul la Târgu Jiu vor intra în șomaj tehnic, prin rotație. Jumătate dintre mineri și energeticieni vor fi trimiși în șomaj în luna aprilie, de săptămâna viitoare, iar restul în luna mai. Se va avea în vedere păstrarea de fiecare dată a unui minimum de 3.000 – 4.000 de angajați în termocentrale și în carierele miniere, astfel încât să se asigure continuitatea în activitatea de producere a energiei electrice.

Minerii vor beneficia de 75% din salariu și de o compensație în valoare de 800 de lei brut. Este vorba de un adaos brut care a fost negociat deja între sindicate și administrația Complexului Energetic Oltenia. Vineri va fi semnat și un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, astfel încât să se poată beneficia și de adaosul de 800 de lei.

Cer măști de protecție

În același timp, angajații care merg la serviciu în aceste zile cer măsuri sporite de protecție din partea angajatorului. Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia”, din cadrul Termocentralei Rovinari, a declarat că ar trebui ca angajatorul să le ofere măcar o mască pe zi minerilor și energeticenilor pentru a se preveni apariția și răspândirea coronavirusului:

„Normal că ne temem și noi. Nu putem să mințim că nu ne temem să nu ne infectăm. O să vină sărbătorile pascale și poate la unii colegi o să sosească rude din afara țării. Sau poate cineva vine la serviciu și nici nu știe că este purtător. Ar trebui ca măcar pe mijloacele de transport să primim câte o mască. Nu mai vorbesc să avem măști și la locul de muncă. Se lucrează în foarte multe secții și cariere în echipă. O mască ar fi de folos. Le-am cumpăra și noi, dar nu se găsesc sau se găsesc foarte greu. Doamne ferește să apară un caz de coronavirus la CEO. Noi suntem obligați să lucrăm. Nu putem să oprim lucrul și să stăm cu toții acasă. O să mergem prin rotație în șomaj tehnic“, a declarat Manu Tomescu, lider de sindicat în Complexul Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS