6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia foloseşte tehnologia autoritară pentru a reduce coronavirusul

Rusia foloseşte tehnologia autoritară pentru a reduce coronavirusul

Rusia a folosit un sistem de detectare facială ca să îi țină sub control pe cei aflați în carantină la domiciliu. Acesta a fost implementat la începutul anului și a provocat proteste în spațiul public.

În contextul pandemiei de coronavirus, împotrivirile aproape că au dispărut. În ultima săptămână, Poliția din Moscova a identificat și amendat 200 de persoane care nu au respectat măsura de izolare, scrie CNN.

Sistemul de recunoaștere facială folosește 170.000 de camere video. Potrivit presei locale, identificarea a avut loc într-un timp record: mai puțin de 30 de secunde de la ieșirea din casă.

„Ne dorim să existe și mai multe camere, astfel încât să nu rămână niciun colț întunecat sau o stradă laterală neverificate”, a declarat Oleg Baranov, șeful poliției din Moscova, într-un briefing recent, adăugând că serviciul lucrează în prezent pentru instalarea altor 9.000 de camere.

Președintele Vladimir Putin, pionier în tehnologia autoritară

Anul trecut, liderul de la Kremlin a aprobat măsuri care ar permite crearea unui internet rus „suveran”, capabil să fie preluat şi în restul lumii. Pandemia Covid-19 oferă acum autorităților ruse o oportunitate de a testa noi puteri și tehnologie, iar intimitatea țării și avocații își fac griji că guvernul construiește noi capacități de supraveghere. Poate cel mai bine mediatizat instrument tehnologic din arsenalul rusesc pentru combaterea coronavirusului este sistemul masiv de recunoaștere facială din Moscova. Lansat la începutul acestui an, sistemul de supraveghere a determinat inițial o reacție publică neobișnuită, avocații intentând procese pentru supraveghere ilegală.

În această fotografie făcută pe 22 februarie, o cameră de supraveghere, în stânga sus, este văzută în timp ce oamenii merg pe jos în metroul din Moscova

Cum se descoperă contacţii

De asemenea, sistemul a fost utilizat pentru a analiza contactele sociale ale celor care au sau sunt suspectați de coronavirus. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a descris pe blogul său oficial cum autoritățile municipale au urmărit o femeie chineză care a zburat în februarie din Beijing în Rusia. În timp ce, în cele din urmă, un test a revenit negativ, Sobyanin a spus că autoritățile l-au localizat pe șoferul de taxi care a dus-o pe femeie acasă de la aeroport, un prieten pe care l-a întâlnit în afara blocului său de apartamente, cu încălcarea carantinei și a colectat date despre toate cele 600 de persoane care locuiesc în clădirea ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS