10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparate pentru depistarea gripei porcine, ar putea fi folosite la depistarea COVID-19

Aparate pentru depistarea gripei porcine, ar putea fi folosite la depistarea COVID-19

Mai multe direcţii sanitar veterinare (DSV) din ţară au în laboratoare aparate pentru depistarea gripei porcine, care ar putea fi folosite şi pentru diagnosticarea coronavirusului. Un astfel de echipament urmează să fie folosit la Prahova, la finalul săptămânii, dacă se obţin toate avizele.

Cum se numește aparatul

Directorul DSV Prahova, George Stratulat, a declarant, corespondentului MEDIAFAX, acest aparat se numeşte RT-PCR şi este folosit în laboratorul direcţiei, de mai mulţi ani, pentru depistarea gripei porcine africane şi gripei porcine clasice.

„Noi lucrăm, suntem acreditaţi. Aparatele acestea au fost create pentru oameni, dar adaptate pentru noi. Pot fi folosite şi pentru depistarea CODID-19. Trebuie softul puţin modificat. Noi suntem aproape gata, dar trebuie oamenii, medici, instruiţi în biologie moleculară”, a declarant Stratulat.

La rândul său, prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a declarat că acest aparat nu a fost folosit până acum pentru depistarea CODIV-19 întrucât a fost nevoie de mai multe avize.

„Fiecare trebuie să obţină de la superiorul său un acord. Am făcut demersurile de săptămâna trecută, am primit acceptul să facem un protocol. Lipsesc kiturile, dar vin săptămâna aceasta prin DSP”, a declarat Ionescu.

Potrivit acestuia, dacă sunt primite toate avizele, de vineri, acest aparat ar putea fi folosit în lupta cu coronavirusul. Acum, probele care sunt recoltate sunt trimise la Institutul Matei Balş.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS