20.1 C
Craiova
luni, 1 iunie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate România trece la ora de vară, in aceasta noapte. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră

România trece la ora de vară, in aceasta noapte. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră

În noaptea de sâmbătă spre duminică, se trece de la ora de iarnă la ora de vară. Adică ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 3.00 devenind 4.00.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară, informeaza Mediafax.

Rusia a început să aplice acest sistem din 1981. Insă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

In trecut, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună

În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. Pasul a fost facut pentru a profita la maximum de orele de lumină. Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Anul trecut, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei, mai informeaza Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Spitalul Judeţean din Suceava s-a redeschis cu sectoare non-COVID

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că Spitalul Judeţean Suceava a devenit funcţional pentru sectoare non-COVID, fiind internat deja...

Ce date vor fi colectate de la clienții teraselor?

Terasele s-au redeschis începând de luni, iar noile reglementări prevăd că trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca...