6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIzoleta inventată de militarii români, finalizată

Izoleta inventată de militarii români, finalizată

Cercetătorii din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Premierul a participat la prezentare împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Economiei, Virgil Popescu. A fost recepţia primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC, de concepţie românească, ce urmează să intre în dotarea MApN, şi la prezentarea prototipului modulului pentru izolare a personalului contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

Premierul a declarat, cu această ocazie, că “produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infestate”.

Capacitatea de producţie a izoletelor va creşte, iar Guvernul va achiziţiona astfel de echipamente prin ONAC sau Ministerul Apărării, a mai spus Orban.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic Stimpex SA, specializat în producţia de echipamente de protecţie CBRN, care a pus la dispoziţia echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime şi manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat şi omologat, pe 18 şi 19 martie, de specialişti din cadrul Departamentului pentru armamente şi cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie şi ACTTM

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS