16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropol: Traficul de medicamente contrafăcute pentru COVID-19, destructurat

Europol: Traficul de medicamente contrafăcute pentru COVID-19, destructurat

Europol a desfăşurat o operațiune la nivel mondial care a vizat traficul de medicamente contrafăcute. Operațiunea Pangea, coordonată de INTERPOL și în care au fost implicate 90 de țări din întreaga lume, a avut loc între 3 și 10 martie 2020.

Pandemia a deschis o oportunitate de afaceri pentru reţele de criminaliitate economică. Autoritățile din întreaga lume au confiscat aproape 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute, cel mai des produs medical vândut online. Poliţiştii au identificat peste 2.000 de link-uri către produse legate de COVID-19.

Rezultatele operației relevă o creștere îngrijorătoare a medicamentelor antivirale neautorizate și a clorochininei antimalarice. Vitamina C, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității și alte suplimente alimentare au fost confiscate în întreaga lume. 

Este vorba în principal de medicamente antivirale, antibiotice, paracetamol, ibuprofen şi medicamente împotriva malariei, cum sunt clorochina şi hidroxiclorochina, în legătură cu care există păreri că ar trebui generalizate ca tratament împotriva COVID-19, deşi autorităţile sanitare cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii au făcut apel la prudenţă.
Sunt vândute ilegal şi pretinse vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi dezinfectant pentru mâini şi teste de diagnostic, menţionează Europol.

Operațiunea Pangea în cifre

Operaţiunea derulată la nivel mondial s-a soldat cu:

  •  121 arestări;
  •  13 milioane EUR pentru produse farmaceutice potențial periculoase confiscate;
  •  32.600 pachete inspectate;
  •  48.000 de pachete confiscate;
  •  4,4 milioane de unități de produse farmaceutice ilicite confiscate în întreaga lume;
  •  37.000 de dispozitive medicale neautorizate și contrafăcute confiscate (în mare parte măști chirurgicale și kituri de auto-testare pentru monitorizarea HIV și a glucozei);
  •  2.500 de link-uri eliminate (site-uri web, social media, piețe online, reclame);
  •  37 de grupuri de crimă organizată au fost destructurate.

Europol a sprijinit operațiunea, facilitând schimbul de informații și oferind suport analitic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS