10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele din CEO cer oprirea importurilor de energie din statele non-UE

Sindicatele din CEO cer oprirea importurilor de energie din statele non-UE

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Federația Națională Mine Energie (FNME) au solicitat guvernului, printr-o adresă, oprirea importurilor de energie electrică din statele non-UE.

Este vorba de energie electrică pentru care nu este achitată taxa pentru certificatele de CO2. Complexul Energetic Oltenia are de achitat anul acesta 1,6 miliarde de lei pentru certificatele de CO2. Această taxă se reflectă în prețul de cost al megawatului. Prin urmare, compania din Oltenia ar fi defavorizată. Dacă ar fi stopate importurile din Serbia sau Ucraina, atunci CEO ar avea șansa de a livra mai multă energie electrică în Sistemul Energetic Național și ar avea încasări mai bune.

„Federația Națională Mine Energie, federație sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate “Energie, petrol și gaze și minerit energetie” și “Industria extractivă”, care reprezintă interesele salariaților din Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, Societatea Nuclearelectrica SA, Societatea Hidroserv SA, Compania Națională a Uraniului SA, Compania Națională a Sării SA, Societatea CUPRU MIN SA Abrud, având în vedere instituirea stării de urgență în temeiul prevederilor art. 93 alin.(1), ale art. 100 din Constituția României, vă solicită să întreprindeți toate măsurile necesare pentru stoparea importului de energie electrică din țările non-UE, țări care nu au obligația de a achita certificate de CO2, astfel încât energia necesară pentru consumul intern să fie produsă de capacitățile de producție ale României, în vederea protejării locurilor de muncă ale salariaților pe care îi reprezentăm“, conform adresei care este semnată de Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, care reprezintă peste 5.000 de salariați din CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS