29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii sunt disperați: se așteaptă la un nou val de sosiri de gorjeni din afara țării

Primarii sunt disperați: se așteaptă la un nou val de sosiri de gorjeni din afara țării

Edilii din Gorj sunt disperați și spun că, zi de zi, caută localnici care vin din afara țării și care nu tot timpul sunt sinceri.

Declararea de date false în legătură cu sosirile din zonele de risc beneficiază de câteva zile de pedepse mai aspre. Acest lucru a fost decis la nivel central. În aproape toate comunele și orașele din Gorj au sosit localnici care se aflau la lucru în afara țării. Zi de zi, sunt verificate sosirile în localitățile județului și, acolo unde sunt date certe, se trece la intrarea în izolare sau în carantină a persoanelor respective.

Primarul din Motru, Gigel Jianu, a declarat că este obligat ca dimineața și seara să verifice alături de poliție și jandarmi toate datele pe care le are la dispoziție, pentru ca cetățeni din zone de risc să nu circule în zone publice și să contamineze alte persoane, dacă sunt infectați cu noul coronavirus.

Greu cu munca de lămurire

Gigel Jianu a declarat că toţi cetățenii riscă dosar penal pentru o persoană care pleacă din carantină sau din izolare. Nimeni nu trebuie să se joace cu propia sănătate și, mai ales, cu sănătatea semenilor.

„Alergăm după ei. Facem toate demersurile necesare, culegem date. Nimeni nu trebuie să creadă că va scăpa. Sunt cetățeni care văd că le-au apărut vecinii și transmit informația către autorități. Nu se poate juca nimeni cu legea și cu poliția. Trebuie să respecte ce li se recomandă. Este spre binele tuturor. Noi avem persoane în izolare și ne ocupăm de ei. Este mai bine să rămână în izolare 14 zile și să fie siguri că sunt sănătoși și nu își îmbolnăvesc rudele. Sigur că nu se poate face bine cu forța, dar oamenii vor înțelege până la urmă. Suntem în stare de urgență și trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate și seriozitate ce se întâmplă. Îi căutăm pe cei care continuă să vină și estimăm un val de sosiri din afara țării în preajma sărbătorilor pascale, din păcate“, a declarat Gigel Jianu, edilul din Motru.

Gorjenii să fie atenți la ce persoane primesc la domiciliu

Autoritățile locale și județene din Gorj transmit, zi de zi, apeluri către cetățeni să ia măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să fie foarte atenți pe cine primesc la domiciliu, chiar dacă este vorba de prestatori de servicii ai rețelelor de utilități. Gorjenii trebuie să fie siguri că nu intră în contact cu persoane potenţial bolnave și nu riscă să se îmbolnăvească la rândul lor.

Autoritățile recomandă rămânerea la domiciliu și ieșirea doar când este necesar. Alt apel este către gorjenii care vin din străinătate. Aceștia trebuie să ia legătura cu DSP și să intre în carantină sau în izolare. În data de 19 martie 2020 (ora 8.00), la nivelul județului Gorj se aflau în autoizolare la domiciliu 599 de persoane și 166 de persoane în carantină.

Primarul din Târgu Jiu a închis locurile de joacă

Și în municipiul Târgu Jiu se caută soluții pentru ca pe străzi să fie cât mai puține persoane. Dat fiind faptul că elevii și preșcolarii sunt acasă, aceștia încă mai sunt duși de părinți în spații publice, inclusiv în locuri de joacă. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că a fost luată decizia închiderii tuturor locurilor de joacă din oraș. Este vorba de peste 80 de locuri de joacă din municipiu.

„Am luat hotărârea, în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ca locurile de joacă din municipiul Târgu Jiu să fie închise. Măsura se va menține pe toată perioada stării de urgență. Totodată, am început dezinfectarea acestor spații, în așa fel încât, după ameliorarea situației, copiii să poată reveni în siguranță aici“, a declarat Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu. Autoritățile spun că singura măsură eficientă este rămânerea cât mai mult timp posibil în casă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS