8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO încearcă să finalizeze împrumutul pentru certificatele de CO2 ca să nu închidă porțile

CEO încearcă să finalizeze împrumutul pentru certificatele de CO2 ca să nu închidă porțile

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu mai are prea mult timp la dispoziție pentru a face rost de banii pentru plata certificatelor de CO2.

Suma necesară este de 251 de milioane de euro. Banii vor veni de la Trezoreria Statului. În acest sens, va fi acordat un ajutor de stat. Acesta a fost deja aprobat de către Comisia Europeană. Certificatele de CO2 trebuie să fie cumpărate până la finalul lunii viitoare. În lipsa acestora, compania riscă să plătească amenzi foarte mari pentru fiecare zi de întârziere.

Suma de 251 de milioane de euro va fi acordată de către stat, sub forma unui ajutor de salvare pentru o companie deținută de Ministerul Economiei. Dacă în termen de şase luni ajutorul de salvare nu va fi rambursat, atunci acesta se va transforma în ajutor financiar de restructurare.

Trebuie să reducă din personal și să închidă cariere miniere

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunțat că nu va avea cum să returneze suma de 251 de milioane de euro, în şase luni, mai ales că acum apelează la Trezorerie pentru a fi ajutată. Sunt însă foarte multe formalități de realizat până când banii vor intra în conturile Complexului Energetic Oltenia. Pe desupra, totul se întâmplă într-o perioadă foarte grea, cea cauzată de epidemia de coronavirus. În schimbul banilor de la Trezoreria Statului, Complexul Energetic Oltenia va reuși să își cumpere certificatele de CO2 și să nu își închidă porțile, după 1 mai.

Atunci se vor aplica amenzi de 100 de euro pe zi pentru fiecare certificate de CO2 neachiziționat. Va fi o povară imposibil de suportat de către o companie care trebuie să achite salarii și taxe pentru aproape 13.000 de salariați. În plus, șefii Complexului Energetic Oltenia se roagă să nu apară vreun caz de coronavirus la companie, pentru că atunci trebuie să fie luate măsuri dure, chiar suspendarea activității în anumite sectoare. Nu va fi afectată doar compania, ci și livrările de energie către Sistemul Energetic Național. CEO are o cotă de piaţă de 20%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS