13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuspecții de coronavirus, căutați de primari cu poliția prin comune

Suspecții de coronavirus, căutați de primari cu poliția prin comune

Misiune dificilă pentru autoritățile din Gorj în a-i identifica pe cetățenii care vin în județ din zonele de risc și nu intră în carantină sau în izolare.

Lipsiți total de responsabilitate, gorjenii care se întorc în sânul familiei își pun în pericol rudele, dat fiind faptul că ar putea veni din Spania, Franța sau Italia ca purtători ai COVID 19. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, vicepreședinte al Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, a declarat că toţi cetățenii trebuie să fie responsabili și să declare date reale.

Dacă nu fac acest lucru și se întorc acasă riscă amendă, un dosar penal și, mai grav, să își infecteze rudele. Aproape 20 de gorjeni au ajuns în carantină în ultimele zile, din cauza rudelor care au venit acasă din zone roșii și nu au declarat acest lucru

144 de persoane, în carantină

Cosmin Popescu a declarat că primarii și agenții de poliție trebuie să alerge prin localități pentru a-i identifica pe cei care vin din străinătate și reprezintă un risc la adresa comunităților în care se află. „Este o muncă foarte grea pe care o fac autoritățile locale pentru că aleargă după ei cu poliția să îi identifice. Este foarte rău că persoanele care vin în țară din zone de risc procedează astfel. Au fost cazuri la Rovinari, la Negomir și la Aninoasa. Dacă stau mai mult de 15 minute cu familia și membrii familiei trebuie să intre în carantină, alături de ei. Când sunt identificați spun că nu au știut care este procedura din România și ce ar fi trebuit să facă. Este aproape exclus să nu știe pentru că sunt în legătură cu rudele, se uită la televizor, verifică pe internet. Toată planeta este conectată la ceea ce se petrece. Și rudele trebuie să le spună că trebuie să intre în carantină. Nu se poate să procedeze astfel pentru că procedurile sunt foarte clare. Se intră direct în carantină sau în izolare, la intrarea în țară“, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj.

În județul Gorj erau marți 245 de persoane în izolare și 144 în carantină. De asemenea, doi gorjeni au fost infectați cu noul coronavirus. Unul a fost declarat vindecat între timp.

Apel către cetățenii județului

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Gorj a lansat marți un nou apel către populația județului pentru a acționa împotriva răspândirii coronavirusului. „Stoparea extinderii noului coronavirus depinde de fiecare dintre noi! Trebuie să înțelegem cu toții situația epidemiologică prin care trecem și trebuie să știm cum și când să cerem ajutor. Facem un apel către autorități și către cetățeni să se informeze! Persoanele care se întorc din zone declarate roșii sau galbene de risc epidemiologic sunt rugate să apeleze Direcția de Sănătate Publică Gorj la numerele de telefon: 0742095056, 0742095054, 0742095020, 0742092024, 0729909430, 0742095025, 0742095023, 0742095030, 0742095043.

Cetățenii, autoritățile publice locale sau medicii de familie care au informații despre persoane care se întorc pe teritoriul României din zone declarate roșii sau galbene de risc epidemiologic sunt rugați să sune și să transmită datele doar la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la numerele de telefon: 0755127602, 0755127603, Fax: 0253 218537, E-mail: [email protected]. Persoanele care semnalează urgențe medicale sau persoanele care prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19 sunt rugate să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Pentru a nu bloca inutil medicii epidemiologi, activitatea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției sau liniile 112 destinate apelurilor de urgență vă rugăm să respecțați aceste informații!

Se caută spații pentru noi locuri de carantină

Autoritățile din Gorj continuă să ia măsuri, din cauza coronavirusului. Este vorba de identificarea de noi locuri de carantină. În prezent, nu sunt probleme în ceea ce privește găzduirea persoanelor care vin în țară și în județ din zone de risc. Toate spațiile identificate luna trecută pentru carantină sunt utilizate. În continuare se așteaptă intrarea în țară a unor loturi de cetățeni români care vor veni din Spania. În momentul de față, în județul Gorj numărul celor aflați în izolare și carantină este destul de mic.

Au reapărut meseriașii în comune și orașe

Un alt fenomen care se înregistrează în localitățile din județul Gorj de câteva săptămâni este reapariția meseriașilor și a meșterilor în construcții. Aceștia s-au întors în țară de unde se aflau la muncă. Acum există o variatete de oferte pentru că meseriașii au nevoie de bani, dat fiind faptul că acasă nu s-au întors să se reangajeze. Localnicii au acum posibilitatea să găsească meșterii de care au avut nevoie în construcții și pe care nu i-au găsit. Cetățenii trebuie să fie însă vigilenți cu cine intră în contact și când au revenit aceştia în țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS