20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosar penal pentru ”divulgarea informaţiilor secrete” despre coronavirus

Dosar penal pentru ”divulgarea informaţiilor secrete” despre coronavirus

Parchetul General a deschis dosar penal pentru ”divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce în spaţiul public au apărut discuţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, înainte de a fi decizii finale.

În același timp, Parchetul General a preluat şi dosarul ofițerului din MAI care a ascuns că este infectat cu coronavirus.

Astfel, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de „divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după apariției în mass-media a unor informații referitoare la conținutul unei decizii din 9 martie (în aceeași zi autoritățile au anunțat închiderea școlilor), emisă de Ministerul de Interne.

Aceste informaţii au creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii coronavirusului pe teritoriul României, subliniază Parchetul.

„În fapt, în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13:00-14:35, în timp ce la sediul MAI a avut loc şedinţa privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au fost divulgate, fără drept, în spaţiul public, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către acest grup de specialişti din cadrul MAI-DSU”, se arată într-un comunicat al Pachetului.

În momentul divulgării, hotărârea nu era cea finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Dosar penal pentru pacientul de la „Gerota”

Totodată, Parchetul anunță că a fost preluat dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București cu privire la comiterea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, constând în aceea că o persoană, infectată cu Covid-19 și internată la Spitalul de urgență „Dr. Dimitrie Gerota” nu a anunțat autoritățile că a avut deplasări în afara țării și cu privire la destinația avută.

Întrucât nu a luat măsuri de autoizolare la domiciliu și a intrat în contact cu mai multe persoane, unele dintre acestea au fost la rândul lor infectate cu acest virus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS