22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful CJ Gorj îi roagă pe gorjenii care vin din străinătate să nu declare date false în vamă

Șeful CJ Gorj îi roagă pe gorjenii care vin din străinătate să nu declare date false în vamă

Autoritățile din Gorj continuă să ia măsuri pentru a preveni răspândirea COVID 19. Este vorba de un control riguros al celor care vin în județul Gorj din zonele în care a fost semnalată prezența coronavirusului.

Teama autorităților județene este că în Gorj vor veni persoane din zone cu COVID 19 și va fi greu de controlat fenomenul răspândirii virusului. Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că, până luni, în județ se aflau 206 persoane în autoizolare la domiciliu. De asemenea, în cazul celor două paciente internate în cursul zilei de joi la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, rezultatul testului pentru coronavirus a ieșit negativ.

„Am avut două paciente internate joi, studenta care a mai avut probleme, dar rezultatul de acum e negativ. Și cealaltă femeie este internată în altă secție și este în regulă. Este tot negativă. Rămân amândouă în spital, în autoizolare. Este o situație gravă în Italia. Sunt peste 7.000 de persoane în Italia depistate cu coronavirus și peste 230 de decese“, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Nicio persoană în carantină

Totodată, președintele Consiliului Județean Gorj face un apel către toți cetățenii care se întorc din Italia în România. Cetățenii trebuie să completeze chestionarele cu date reale atunci când intră în țara noastră, iar mai apoi să intre în autoizolare pe o perioadă de 14 zile. „Eu fac un apel ca toți cetățenii care se întorc din Italia și din alte zone să fie sinceri, să anunțe la vamă. Să intre în autoizolare. Pot intra în contact cu familiile lor, cu vecinii, cu alți cetățeni. Nu este bine să facem așa ceva. Vedem ce se întâmplă în țară. Noi am dus în izolare toți cetățenii care au intrat în contact direct sau indirect cu cetățeanul din Italia și s-a limitat oarecum răspândirea virusului. Nici nu vreau să mă găndesc la un scenariu când vom avea mai mulți cetățeni care vin din afară și nu anunță și intră în contact cu familia și cu alte persoane. Nici nu vreau să iau în calcul un astfel de scenariu, Vedem ce se întâmplă în țară și vedem ce se întâmpă în Italia și în alte state“, a spus Cosmin Popescu, șeful CJ Gorj.

UCB a decis suspendarea cursurilor până pe 31 martie

Una dintre instituțiile de învățământ superior din Târgu Jiu a luat deja de luni decizia de a suspenda cursurile până în data de 31 martie. Este vorba de Universitatea „Constantin Brâncuși“. Studenții nu vor mai participa la cursuri până la finalul acestei luni. Toate cursurile și seminariile vor avea loc online sau prin alte mijloace interactive de comunicare.

„Se suspendă activitățile de practică medicală și practică pedagogică în instituțiile medicale și unitățile de învățământ. Activitățile didactice (cursuri, seminare, laboratoare) se vor desfășura online până la data de 31 martie 2020. Pe perioada vacanței din semestrul II (22.04-26.04.2020), la solicitarea studenților, se vor organiza modular cursuri, seminare, sinteze. Direcția Generală Administrativă va aplica măsuri speciale privind prevenția și igienizarea tuturor spațiilor universității. În prezent, nu există nicio suspiciune de infecție cu coronavirus a vreunui student sau angajat al UCB Târgu Jiu“, conform unui comunicat al Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu. Doar salariații UCB se prezintă în continuare la serviciu.

Măsuri la agenții economici

Agenții economici din Târgu Jiu au început să ia măsuri pentru a preveni infectarea cu coronavirus a angajaților. Unul dintre marii angajatori din Târgu Jiu, Grimex, care este unul din prestatorii de servicii ai Complexului Energetic Oltenia, a majorat cantitățile de dezinfectanți. La intrarea în uzina de reparații, are loc o chestionare în prealabil a persoanelor care intră, pentru a se stabili dacă vin din zone cu COVID 19.

Această măsură este eficientă în condițiile sincerității persoanelor întrebate. Sunt dezinfectate periodic clanțele de la principalele uși de acces. Măsuri similare urmează să fie luate și la Artego Târgu Jiu și la Complexul Energetic Oltenia. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că instituția pe care o conduce nu mai are niciun fel de atribuții în a acorda autorizații pentru organizarea de evenimente cu public. Acest lucru este de acum în sarcina Direcției de Sănătate Publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS