15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScenariul 2 de evoluţie a infecţiei cu noul coronavirus în România

Scenariul 2 de evoluţie a infecţiei cu noul coronavirus în România

România a intrat în Scenariul 2 de evoluţie a infecţiei cu noul coronavirus, după ce autoritățile au anunțat, marți, existența a 25 de cazuri de infectare cu Covid-19, dintre care 8 doar în București.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a adoptat miercuri, 4 martie, o hotărâre prin care au fost aprobate cele patru scenarii de evoluție a infecției cu noul coronavirus (COVID-19) și măsurile de răspuns necesare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus pe 4 martie, într-o conferință de presă, că primul scenariu se raportează la cel mult 25 de cazuri, iar ultimul, cel de al patrulea, poate ajunge chiar la peste 2.000 de cazuri, situație în care se poate ajunge la măsuri drastice, cum ar fi închiderea școlilor. Scenariul al doilea se încadrează între 25 și 100 de cazuri iar al treilea între 100 și 2000.

Ce presupune scenariul 2 de măsuri împotriva coronavirus

European Centre for Disease Prevention (ECDC) a realizat o analiză a celor patru scenarii de evoluție a coronaviruslui în Europa.
Astfel, etapa a doua a scenariului presupune o transmitere locală susținută și este întâlnită atunci când numărul de infecții apărute prin transmitere locală este mai mare decât numărul cazurilor importante.
Tot în scenariul 2 sunt întâlnite mai mult de trei grupuri epidemiologice pe teritoriul unui stat și prezintă un lanț te transmisie de 3 verigi, adică pacienți care au dobândit virusul de la o persoană infectată de pacientul inițial.
În aceste cazuri, este necesar ca statul respectiv să adopte o serie de măsuri importante, necesare în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Măsurile impuse de Scenariul 2

Masurile care sunt impuse în cazul Scenariului 2 sunt:

  • locuri mai multe în secţii infecţioase, patologia non infectare va fi dirijată către alte spitale, personal suplimentat, echipamentele suplimentate, celelalte spitale îşi limitează intervenţiile chirurgicale cronice şi internările cronice. Doar urgențele se vor opera.
  • 10% din paturile ATI din celelalte spitale sunt rezervate pentru cazuri de coronavirus.
  • În 5 spitale vor fi activate planurile albe, apoi dacă va fi nevoie şi pentru alte spitale care au ATI (vine personal de acasă, fluxuri diferite)
  • De azi se testează şi din alte zone afectate, nu doar cele roşii sau galbene (Germania, UK, Franța şi Spania) dacă au simptome)

Potrivit autorităților, România este deja în Mecanismul european, iar ministrul Sănătății a fost săptămâna trecută la Bruxelles și se fac achiziţii centralizate plus altele prin Unifarm.

De asemenea, alte 46 de teste sunt în lucru (contacți sau persoane care vin din zonele vizate de carantină).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS