27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApel către gorjenii care vin din zone cu noul coronavirus, să intre în izolare

Apel către gorjenii care vin din zone cu noul coronavirus, să intre în izolare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj încearcă să îi monitorizeze pe toți cei care vin în județ din zone cu noul coronavirus.

Conducerea instituției îi roagă pe cei care vin în țară din zone cu COVID 19 să intre în autoizolare, așa cum li se transmite încă de la intrarea în România. De asemenea, este obligatoriu ca la intrarea în autoizolare, persoanele respective să ia legătura cu medicii de familie pentru a putea fi monitorizați.

„Rugăm persoanele care intră în țară și sunt anunțate la vamă că trebuie să stea în autoizolare să ia legătura telefonic, de îndată, cu medicii de familie și să-i anunțe despre măsura autoizolării. Direcția de Sănătate Publică Gorj procesează formularele completate la vamă pentru persoanele care urmează să intre în autoizolare, în județul Gorj, pe măsură ce ele sunt transmise“, potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Telefon pus la dispoziție și de DSP Gorj

Pentru o luare în evidență operativă, precizăm că persoanele care intră în autoizolare au posibilitatea să notifice telefonic DSP Gorj (număr de telefon: 0253210156 – Serviciul de permanență; 0742095018- medic de gardă permanență) înainte ca operatorilor Direcției de Sănătate Publică Gorj să le fie transmise formularele completate la vamă. „În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus Covid-19, atenționăm persoanele aflate în izolare la domiciliu, care nu respectă măsurile impuse de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, că vor fi sancționate conform prevederilor HG nr. 857 din 24 august 2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, modificată cu HG nr. 638 /2019, cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei“, conform Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Duminică erau izolate la domiciliu 234 de persoane în județul Gorj. În carantină nu se afla nimeni. În județul Gorj nu mai este nicio persoană infectată cu noul coronavirus. Tânărul de 25 de ani, din comuna gorjeană Prigoria, primul român cu COVID 19, a fost declarat vindecat.

Măsuri speciale la Penitenciarul Târgu Jiu

Este de amintit că Administrația Națională a penitenciarelor a luat o serie de măsuri de prevenție, la Penitenciarul Târgu Jiu, ca urmare a primului caz de infectare confirmat în județul Gorj. Măsurile au vizat atât deţinuţii, cât și personalul angajat, fiind prevenită orice situație de risc și menținut, în condiții optime și de siguranță, climatul custodial și de lucru. Au fost limitate activitățile cu deținuții în afara locurilor de deținere și acordarea recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.

Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare. Pentru menținerea legăturii cu mediul de suport, deținuților li se permite accesul la telefoanele publice instalate în interiorul locurilor de deținere, pe tot parcursul zilei, aceștia putând beneficia inclusiv de dreptul la comunicări on-line. În ceea ce privește prezentarea la instanțele de judecată în vederea îndeplinirii unor proceduril judiciare, administrațiile locurilor de deținere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem videoconferință.

Din punctul de vedere al măsurilor igienico-sanitare ce se impun în astfel de situații, în mod constant, se efectuează dezinfectări atât în spațiile și locurile unde au acces persoane din afara locului de deținere, cât și în autospecialele de transport deținuți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS