10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă generalizată în Gorj din cauza coronavirusului

Alertă generalizată în Gorj din cauza coronavirusului

Autoritățile din Gorj mențin un nivel de alertă generalizat, din cauza coronavirusului. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, în ultimele şapte zile au fost recoltate și trimise la laborator un număr de 73 de probe de la persoanele care au avut contact cu pacientul din Italia și pacientul confirmat din județul Gorj.

La nivelul județului Gorj, avem în evidență un număr de 166 de persoane cu autoizolare la domiciliu. Aceste persoane sunt autoizolate la domiciliu, sunt monitorizate de medicii de familie care au fost anunțați și de personalul din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj. Potrivit DSP Gorj, persoanele nu prezintă semne clinice de boală la această dată.

Persoanele izolate se află sub supravegherea jandarmilor și polițiștilor și primesc alimente din partea autorităților locale. Este de amintit că persoanele izolate fie au intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care a vizitat săptămâna trecută județul, fie au intrat în contact cu tânărul de 25 de ani, din Prigoria, primul român cu COVID 19.

Starea pacientului cu coronavirus

Primele vești despre starea de sănătate a românului infectat cu coronavirus au fost furnizate joi. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a dat asigurări la începutul ședinței de guvern, că românul infectat cu coronavirus este în stare bună, precizând că „are o uşoară faringită“.

„Este un pacient asimptomatic. Are o uşoară faringită. Marea majoritate a celor atinşi de coronavirus au uşoare viroze (…) Au fost deja de dimineaţă 12 teste care sunt negative şi mai sunt în lucru 17 teste la persoane identificate“, a spus Victor Costache.

La rândul său, profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balș“, din București, a spus că tânărul din Prigoria internat în București este sănătos și doar purtător al virusului. Pacientul nu ar primi niciun fel de tratament. Dacă următoarele două teste prelevate de la bărbat vor fi negative, acesta va putea pleca acasă. „Persoana este ok, este bine, avem de-a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus“, a spus profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel.

Acesta a precizat că pacientul, care a fost adus joi dimineaţă la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, este sănătos, nu primeşte niciun tratament, însă este ţinut sub supraveghere. Conform lui Adrian Streinu-Cercel, coronavirusul se află pe Terra dinainte de apariţia omului, însă „din când în când”, suferă mutaţii şi se reactivează. „Avem în momentul de faţă şi medicaţie, pe care am împrumutat-o de la programul de HIV (…), şi speranţa unor alte medicamente care vor veni cât de curând”, a precizat Streinu-Cercel, care a reamintit că cea mai bună prevenție a infectării cu virusul COVID este o igienă corespunzătoare.

Apel către cetățeni

Direcția de Sănătate Publică Gorj face apel către toți cetățenii care au sosit în țară din zonele cu cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și cele care au avut contact cu persoana confirmată în județul Gorj să respecte obligativitatea de autoizolare la domiciliu, să anunțe telefonic medicul de familie sau DSP Gorj la numărul de telefon 0253/210.156 pentru a putea fi luați în evidență și monitorizați conform procedurilor emise de Ministerul Sănătății.

Este interzis contactul cu alte persoane sau ieșirea din domiciliu până la trecerea celor 14 zile de autoizolare și obținerea avizului epidemiologic. Conform Normelor Metodologice, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au nevoie de acesta la locul de muncă sau școală, pe baza unui certificat eliberat de către direcțiile de sănătate publică în care se va menționa durata perioadei de carantină. Certificatul eliberat de direcțiile de sănătate publică poate fi ridicat de aparținătorii persoanei aflate în carantină. Certificatul de concediu medical în caz de carantină se poate elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. Medicul de familie va menționa în certificatul medical perioada de carantină stabilită de direcțiile de sănătate publică (nu se aplică restricția de zece zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii). Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID-19 pot apela numărul 0800.800.358.

Îngrijorare și la Rovinari

La rândul lor, autoritățile din Rovinari au lansat un apel la calm, după ce în spațiul public au apărut informații distorsionate cu privire la evoluția coronavirusului în județ. „Constat, cu surprindere și îngrijorare totodată, că în aceste momente sunt persoane rău-intenționate care doresc să creeze panică în rândul populației prin distribuirea de informații false în legătură cu coronavirusul (Covid-19) și cu gestionarea situației create de acesta. Trist este faptul că cei care transmit informații alarmante și total eronate sunt oameni care ar trebui să facă apel la calm și care ar trebui să pună umărul, dacă este cazul, la gestionarea eficientă a acestei situații. Fac apel la dumneavoastră să vă păstrați calmul și să urmați întocmai instrucțiunile transmise de autoritățile competente! Așadar, informații corecte și în permanență actualizate le puteți obține de pe site-urile oficiale ale instituțiilor statului, în speță, site-ul Ministerului Sănătății, www.ms.ro”, potrivit primarului din Rovinari, Robert Filip.

Ambulanțierii se tem să nu se îmbolnăvească

O stare de neliniște și nemulțumire se înregistrează în rândul ambulanțierilor din județul Gorj. Aceștia se plâng de lipsa unor echipamente corespunzătoare de protecție și de lipsa dezinfectaților de la sedii.

„Am ajuns să ne ducem în costume de zugrav la recoltarea de probe. Colegii mei au întâlnit situații uluitoare în ultimele zile în spital. Medici fără echipament de protecție care examinau pacienți suspecți. Nu se poate așa ceva! Nu ar trebui să fie măsuri foarte dure de protecție și de prevenire a răspândirii virușilor. Pe noi ne trimit de la un pacient la altul, îi iau la rând. Nu contează că unul e suspect de coronavirus sau altul e cardiac. În mod normal, trebuie să se facă igienizarea completă a autospecialei între curse, în astfel de cazuri. Colegii mei se tem și este normal, mai ales că cerem echipamente corespunzătoare care să ne protejeze. Nu avem nici dezinfectanți când ajungem la sediul să ne igienizăm pe mâini“, a declarat Cristi Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanța Gorj.

Târgujienii au dat iama în magazine

În ciuda apelurilor la calm lansate de autorități, o parte din locuitorii municipiului Târgu Jiu au dat iama în unele magazine pentru a cumpăra alimente. Este vorba în special de persoane în vârstă. Cele mai cumpărate alimente sunt cele de bază: făină, zahăr, orez, ulei, dar și ouă sau conserve. Oamenii își fac provizii cu gândul că vor fi nevoiți la un moment dat să rămână mai mult timp în casa și nu vor mai avea posibilitatea să iasă la cumpărături. Alții se tem că nu vor mai găsi alimente și din acest motiv se grăbesc să meargă să își facă provizii. Deocamdată, nu sunt magazine care să fi rămas fără alimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS