12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExplicarea bugetului Slatinei, ca o lansare de candidatură

Explicarea bugetului Slatinei, ca o lansare de candidatură

Consilierii municipali au aprobat miercuri, 18 februarie, bugetul Slatinei pentru 2020, 50 de minute mai târziu primarul Emil Moț explicând pe larg pe ce se duc în acest an banii.

La aprobarea bugetului au venit decât consilierii PSD și aliații lor (ALDE), liberalii lipsind pentru că, spun aceștia, li s-ar fi prezentat „din scurt“ proiectele și nu ar fi avut timp să le analizeze. Nu au făcut însă, la ședințele pe comisii, niciun comentariu sau amendament în acest sens.

Cert este că la 50 de minute de la ședința de consiliu local (care a durat doar 10 minute), primarul Emil Moț a revenit în sala de ședințe de pe dealul Grădiște pentru a explica detaliat fiecare capitol din buget. Pe un monitor de mari dimensiuni au apărut toate explicațiile, iar discursul primarului, diferit de toate conferințele de presă anterioare, a fost unul adresat direct alegătorilor de la care mai vrea încă un mandat.

„Practic, bugetul orașului nostru este coloana vertebrală a tuturor investițiilor, tuturor proiectelor. Spun „Dezvoltăm împreună Slatina“ (slogan care a apărut și pe panourile din spatele primarului -n.r.) pentru că este o muncă de echipă. Pe de o parte, Primăria Slatina, pe de alta, cetățenii municipiului Slatina, beneficiari ai acestor proiecte. Sunt mândru că am reușit să creionăm cel mai ambițios buget pentru orașul nostru. Un proiect ambițios, important, gândit pe termen scurt, mediu și lung, gândit în primul și în primul rând pentru noi, pentru slătineni“, a rostit primarul, pe un ton studiat și cu mare atenție să vorbească la camere.

Aproape 130 de milioane de lei pentru investiții

Slatina va avea în 2020 din venituri proprii 177 de milioane de lei, aproape cât bugetul județului Olt. La aceștia se adaugă aproape 59 de milioane de lei din excedent și 60 de milioane de lei – cote defalcate din TVA, finanțări pe proiecte europene și sume cu destinații speciale. Se vor cheltui, a rezultat la finalul conferinței de presă, aproape 130 de milioane de lei numai pentru investiții. O parte sunt investiții în continuare, altele, însă, sunt investiții pentru care s-au demarat deja proceduri de licitație sau sunt în curs.

Un million de lei se va cheltui doar pentru amenajarea de noi parcări, în sistem modular, în zece zone din oraș, care să aducă în total peste 550 de noi locuri de parcare.
Pentru reabilitarea unei clădiri care reprezintă fosta cazarmă, ca obligație pentru terenul primit de la MApN pe care s-a construit parcul și mai sunt de edificat alte câteva obiective, sunt prevăzute în acest an 4 milioane de lei, din totalul de 11,2 milioane. Pentru reabilitarea fostei case a Armatei sunt prevăzute 13,2 milioane de lei.

Alte câteva milioane se vor duce pentru reabilitări de clădiri și chiar construcții noi la școlile din municipiu, în mare parte aceleași care s-a dovedit că au o activitate de lobby inteligentă pe lângă primar (cele mai mari sume revin, din nou, Colegiului Național „Ion Minulescu“ Slatina). Alte milioane se vor strânge, în cazul școlilor, și pentru reparații și dotări cu mobilier și echipamente.

Zeci de milioane de lei, investite în infrastructura de transport

Zeci de milioane, de această dată, ar urma să fie investite în infrastructura de transport în acest an, când se speră să se cumpere autobuze electrice și să se construiască stații de încărcare și să se amenajeze stații moderne pentru călători. Cei mai mulți bani vin însă din surse europene, cofinanțarea reprezentând destul de puțin.

Reabilitarea zonei Esplanadă, în acest moment un șantier, va înghiți peste 10 milioane de lei, la nici 10 ani de la darea în folosință după proiectul gândit de Darius Vâlcov și pus la pământ de actualul primar care are o nouă viziune pentru zonă.

Varianta de ocolire a Slatinei, precum și șoseaua mediană din zona industrială, și acestea proiecte începute, vor înghiți alți bani, peste 3 milioane lei fiind prevăzute doar pentru exproprieri în aceste zone și în mijlocul cartierului „600 de locuințe“ în care piscina va fi desființată, proprietarii își vor primi banii, iar pe locul ei se va construi o parcare subterană cu loc de joacă deasupra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS