12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrefectul cere combaterea masivă a tăierilor de arbori

Prefectul cere combaterea masivă a tăierilor de arbori

Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a convocat, marți, într-o ședință de lucru, la Târgu Jiu, reprezentanții mai multor instituții cu atribuții în domeniul administrării fondului forestier, dar și ai ocoalelor silvice și primăriilor din judeţ.

Discuțiile au vizat prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori, a transportului ilegal de masă lemnoasă din fondurile forestiere, a evaziunii fiscale în domeniu, precum și pentru îmbunătățirea capacității de identificare și sancționare a faptelor de natură contravențională în domeniul silvic.

Au participat șefii Prefecturii Gorj, în frunte cu prefectul Cristinel Rujan. Au fost prezenți directorii Direcției Silvice Gorj, ai Gărzii de Mediu Gorj și ai Agenției pentru Protecția Mediului, precum și primari din județ.

Controalele făcute de poliție anul trecut

Polițiștii au prezentat situația controalelor de anul trecut. Astfel, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o preocupare majoră a poliţiei, în condiţiile în care acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

„În contextul acţiunilor pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților din domeniul silvic, au fost executate 3.852 de controale, dintre care 2.808 controale organizate pe linia legalităţii transportului materialului lemnos, 518 în fondul forestier, 314 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, diferenţa fiind reprezentată de alte controale în domeniul silvic şi au fost obţinute următoarele rezultate: 367 de infracțiuni cu privire la regimul silvic; 633 de sancţiuni contravenţionale aplicate; 298 de dosare penale soluţionate; 1471,515 mc material lemnos confiscat.

Acţiunile derulate de către poliţişti s-au realizat în cooperare cu lucrători din cadrul IJJ Gorj, specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, specialişti din cadrul Direcției Silvice Gorj și reprezentanți ai ocoalelor silvice private, ce administrează fond forestier ,pe raza județului Gorj“, conform IPJ Gorj.

Doar 1% din tăierile ilegale sunt depistate

Este de amintit că, potrivit unui Raport al Greenpeace lansat anul trecut, autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 metri cubi din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal anual în România. „În perioada 2008 – 2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane metri cubi exploatați ilegal, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere, bazată pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier Național.

Al doilea ciclu al IFN, desfășurat în perioada 2013 – 2018, indică 20 de milioane metri cubi care dispar fără acte din pădurile României. Topul eficienței autorităților de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcție de cantitățile de lemn confiscate: 1. Poliția: 55.393 metri cubi; 2. Garda Forestieră: 30.415 metri cubi; 3. Jandarmerie: 1.824 metri cubi. Din cauza relaxării Legii contravențiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74% în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal și raportat de autorități a crescut.

Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai folosește imagini satelitare, aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, precum și lipsa de transparență a autorităților, apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează în continuare. Unu din cinci apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice.

Credibilitatea cetățenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel și eficiența acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, dintre care o treime (312) au fost confirmate în teren“, conform Greenpeace România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS