8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExclusiv. DSP Dolj: Dezinfectantul folosit la Dăbuleni nu are indicaţie de utilizare în şcoli

Exclusiv. DSP Dolj: Dezinfectantul folosit la Dăbuleni nu are indicaţie de utilizare în şcoli

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj confirmă neregulile în cazul dezinfecţiei făcute la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni.

Mai mulţi elevi au ajuns la spital săptămâna trecută după ce au acuzat stări de rău la şcoală. Aparent, nimeni nu se făcea vinovat de situaţie. Reprezentanţii unităţii de învăţământ spuneau că a fost făcută dezinfecţie, dar cu o firmă autorizată, iar firma declara că a respectat doza şi că nu au fost probleme. Reprezentanţii ISU transmiteau şi ei că măsurătorile la faţa locului nu au indicat prezenţa vreunei substanţe periculoase. Cu toate acestea, surse medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova au confirmat că diagnosticul copiilor ajunşi la unitatea medicală a fost „intoxicaţie cu o substanţă necunoscută“.

La câteva zile după eveniment, DSP confirmă, în sfârşit, pentru GdS că dezinfecţia a fost făcută fără respectarea procedurilor.

Dezinfectantul nu are indicaţie de utilizare în şcoli

După transmiterea unei solicitări scrise de către GdS, DSP Dolj a confirmat suspiciunile legate de nerespectarea procedurilor de dezinfecţie. Produsul folosit „nu are indicaţie de utilizare în unităţile de învăţământ conform etichetei şi avizului emis de Comisia Naţională de Avizare a Produselor Biocide“, spune DSP. Mai mult decât atât, prestatorul de servicii DDD (deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie – n.r.) „nu are întocmite proceduri de lucru generale şi specifice pentru operaţiunile de dezinfecţie efectuate“.

Dezinfecţia făcută la Dăbuleni a încălcat procedurile de la cap la coadă. Produs greşit, proceduri inexistente şi proces-verbal din care lipsesc informaţii de bază. DSP Dolj menţionează că procesul-verbal întocmit cu ocazia dezinfecţiei este incomplet, nu menţionează concentraţia soluţiei de lucru, modul de aplicare şi personalul care a efectuat dezinfecţia.

În urma controlului, firma care a făcut dezinfecţia a fost amendată cu 10.000 lei.

Nimeni nu a vorbit despre nereguli

Din data de 12 februarie, când copiilor li s-a făcut rău la şcoală, şi până în prezent, nimeni nu a confirmat că ar fi existat nereguli.

Reprezentanţii ISU care s-au deplasat la unitatea de învăţământ spuneau că aparatele din dotarea autospecialei nu au detectat substanţe periculoase la momentul măsurătorilor.

Directorul adjunct al Liceului „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, Adriana Cojocaru, afirma că firma care a făcut dezinfecţia este autorizată, iar reprezentantul firmei pretindea că substanţa are toate avizele necesare şi că nu s-a depăşit doza indicată, punând totul pe seama… căldurii excesive din sala de clasă.

„Substanţa pe care o folosim se numeşte Surfanios Premium. Am cumpărat-o de pe internet, de la o firmă care o importă din Franţa. Are toate avizele necesare. Nu s-a depăşit doza recomandată, au confirmat cei de la ISU. Aseară, după ce au plecat elevii, s-a făcut curăţenie. În prospect scrie că îşi pierde efectul după o oră. Probabil nu a avut timp să se usuce complet. În încăperea respectivă au o sobă, iar azi-dimineaţă (miercuri – n.r.) au băgat la greu lemne. Era o căldură excesivă şi elevii s-au plâns. Probabil, din cauza căldurii, substanţa s-a evaporat în aer. Combinat cu efectul căldurii excesive, elevilor le-a venit rău. Nu este nici un fel de problemă, pentru că noi nu folosim pentru prima dată această substanţă“, a spus după incident Olivian Cristuinea.

Substanţa folosită pentru dezinfectarea sălilor de curs, Surfanios Premium, un detergent dezinfectant pentru pavimente, suprafeţe şi dispozitive medicale. Dezinfecţia a fost făcută de firma Soroli SRL din Dăbuleni.

Deşi firma nu a respectat procedurile şi a fost sancţionată, nimeni nu a vorbit despre nereguli până la solicitarea transmisă de GdS, care a scos la iveală că au existat, într-adevăr, probleme legate de dezinfecţie. Se pare că instituţiilor le este mai uşor să tacă şi să spere că un subiect inconfortabil este dat uitării, decât să iasă cu o declaraţie publică, să îşi asume situaţia şi să tragă un semnal de alarmă. Nici măcar când există un precedent legat de servicii DDD soldate cu victime şi imagini cu copii aduşi cu targa la spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS