10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru mari proiecte de infrastructură din Gorj sunt blocate

Patru mari proiecte de infrastructură din Gorj sunt blocate

Patru mari proiecte de infrastructură rutieră din Gorj sunt blocate de mai mulți ani.

Este vorba de varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, realizarea proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate pentru viitorul Drum Expres Craiova – Târgu Jiu. Un alt proiect despre care nu se mai știe nimic este cel care vizează modernizarea DN 67B, care face legătura între comuna gorjeană Scoarța și județul Argeș.

Nu în ultimul rând, DN 66, Bumbești-Jiu – Petroșani, care a beneficiat de modernizarea carosabilului încă mai are nevoie de fonduri pentru finalizarea investiției. Mai este nevoie de un pod peste râul Jiu, în zona Lainici, și de o parcare de câteva sute de locuri peste drum de Mănăstirea Lainici. Nu se mai știe nimic de cele două obiective.

Interpelare adresată Ministerului Transporturilor

În legătură cu proiectele lăsate nefinalizate la nivelul județului, senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, i-a trimis o interpelare ministrului de resort. Este vorba de Lucian Nicolae Bode, ministrul Transporturilor. Oficialul guvernamental este întrebat despre cele patru proiecte care bat pasul pe loc. Două sunt începute, iar două așteaptă în continuare finanțare:

„După cum știm cu toții, România are nevoie mai mult ca niciodată de o infrastructură rutieră reabilitată și modernizată, însă multe dintre proiectele deja demarate cu ceva timp în urmă au suferit diferite piedici și blocaje. Astfel de probleme se regăsesc și în județul Gorj, pe mai multe tronsoane de drumuri naționale care traversează județul, traficul fiind îngreunat în anumite localități, circulația devenind aproape imposibilă în anumite perioade. Domnule ministru Lucian Nicolae Bode, deși proiectul de modernizare a DN 66 Bumbești-Jiu- Petroșani este finalizat, lucrările de realizare a parcării în zona Mănăstirii Lainici (Defileul Jiului) nu au mai avut loc“, se arată în interpelare.

„Care sunt adevăratele cauze și ce măsuri veți dispune acum, când partidul dumneavoastră se află la guvernare și vă bucurați de tot sprijinul? De asemenea, care sunt cauzele pentru care nu au debutat nici lucrările de reabilitare a podului peste râul Jiu din apropierea Mănăstirii Lainici? Ce veți face pentru a soluționa problemele și contestațiile apărute? Știați că amânarea începerii acestei lucrări afectează și mai mult desfășurarea traficului de mare tonaj pe acest sector de drum național? Camioanele cu gabaritul mai mare de 30 de tone ocolesc Gorjul pentru a putea ajunge județul Hunedoara din cauza restricțiilor de tonaj impuse. Oare cât trebuie să mai aștepte conducătorii autor pentru a putea circula în condiții optime pe DN 66 Bumbești-Jiu – Petroșani? Acum aveți posibilitatea să rezolvați aceste probleme, dat fiind faptul că PNL este singur la guvernare și nu mai poate acuza pe alții că nu-și fac treaba”, potrivit interpelării.

Ce se întâmplă cu DN 67B

Un alt drum național cu probleme care tranzitează Gorjul este DN 67 B Scoarța-Licurici – Târgu Logreşti – Drăgășani (Vâlcea) – Pitești (Argeș). Despre reabilitarea acestuia s-a discutat de mai mult timp, însă execuția nu a fost demarată nici până acum.

„Vă rog să-mi răspundeți, domnule ministru, dacă Ministerul Transporturilor, pe care îl conduceți, presupun cu pricepere, are capacitatea de a asigura finanțarea acestuia și când va fi emis ordinul de începere a lucrărilor? Domnule ministru Lucian Nicolae Bode, înainte de a fi ales senator în Parlamentul României, în calitate de primar al municipiului Târgu Jiu, am obținut finanțare europeană pentru construirea unei noi centuri ocolitoare a reședinței de județ pentru fluidizarea traficului greu din oraș, investiție care avea să genereze noi locuri de muncă și să dezvolte economic municipiul. Vă întreb, domnule ministru al Transporturilor, ce soluții aveți pentru reluarea lucrărilor pe șoseaua ocolitoare (20 km) și dacă responsabilii din ministerul pe care îl conduceți au dispus măsuri de conservare și protejare a lucrărilor deja efectuate?“, a întrebat Cârciumaru.

Apoi a continuat. „V-ați interesat până acum dacă în afară de contestațiile depuse la licitații au fost îndeplinite și alte condiții pentru continuarea lucrărilor pe toate segmentele șoselei de ocolire a municipiului Târgu Jiu? Domnule ministru Lucian Nicolae Bode, vă mai întreb dacă există buget pentru construirea drumului expres Târgu Jiu – Craiova? Ce planuri aveți cu acest proiect? În final, domnule ministru al Transporturilor, vă rog respectuos să-mi răspundeți dacă sunteți mulțumit de activitatea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Gorj, câte controale în trafic au fost efectuate, în acest an, pe drumurile naționale care trec prin Gorj, și câte amenzi au fost acordate?“, conform senatorului de Gorj, Florin Cârciumaru.

De precizat că trei din cele patru proiecte se aflau în același stadiu și în guvernarea PSD. Excepție face Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu pentru care au fost alocate fonduri în vederea realizării proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate. Proiectul este în continuare în faza de licitație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS