39.5 C
Craiova
marți, 16 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa psiholog după jocuri de noroc și pariuri!

La psiholog după jocuri de noroc și pariuri!

În ultimele cinci luni, aproape 1.200 de practicanţi de jocuri de noroc şi pariuri sportive au fost consiliaţi psihologic. Asta a fost posibil prin intermediul unui program al Asociaţiei Joc Responsabil.

Consiliere 24/7 oferă consiliere psihologică persoanelor cu potenţiale probleme legate de practicarea în exces a jocurilor de noroc, ori apropiaţilor acestora. Programul a fost lansat în premieră pentru România la începutul lunii septembrie a anului trecut, potrivit agerpres.ro. La capătul Live Chat-ului Joc Responsabil nu se află roboţi care trimit mesaje automate, ci psihologi instruiţi special în rezolvarea acestui tip de probleme de către dr. Cristian Andrei, psihiatru, expert în problematica jocurilor de noroc şi ambasadorul Asociaţiei Joc Responsabil.

Serviciul de consiliere psihologică online Consiliere 24/7 îşi dovedeşte utilitatea

„La cinci luni de la lansare, serviciul de consiliere psihologică online Consiliere 24/7, dezvoltat de Asociaţia Joc Responsabil, îşi dovedeşte utilitatea. Acesta este adresat persoanelor cu potenţiale probleme legate de practicarea în exces a jocurilor de noroc. În perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, serviciul a fost accesat de 2.044 de ori de către 1.184 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 52 de ani. 45 de persoane au fost încadrate sub cod roşu. Acestea puteau recurge la gesturi care ar fi putut deveni extreme“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Procedura de triaj, asemănătoare celei din practica medicală

Procedura de triaj este asemănătoare celei din practica medicală. Este creat un sistem de evaluare şi clasificare a persoanelor care accesează acest serviciu cu scopul de stabili prioritatea şi nivelul de asistenţă necesară. În funcţie de gradul de severitate, apelanţii serviciului sunt încadraţi în unul din cele patru coduri: verde; galben; portocaliu şi roşu.

Persoanele încadrate în codul verde accesează serviciul pentru a obţine informaţii

Persoanele care sunt încadrate în codul verde sunt cele care accesează serviciul Consiliere 24/7 pentru a obţine informaţii. Consilierul de serviciu le poate oferi şi un contact unde se găsesc informaţiile solicitate.

Cei care se află într-o etapă de autoevaluare sunt încadraţi în codul galben

Apelanţii care se află într-o etapă de autoevaluare şi care au nevoie de claritate şi conştientizare sunt încadraţi în codul galben. Consilierul Joc Responsabil le va oferi o planificare a următorilor paşi (test online, soluţii, informaţii, motivare etc).

Cei încadraţi în codul portocaliu au nevoie de acţiuni care să îi ajute în mod concret

În cazul beneficiarilor încadraţi în codul portocaliu, aceştia au nevoie de acţiuni care să îi ajute în mod concret şi imediat. Consilierul încearcă implicarea rudelor, prietenilor, partenerilor. În plus, este completată o fişă de caz mai detaliată şi este luată o decizie de intervenţie sistematică (programare terapie, serie de sesiuni de terapie online).

Persoanele încadrate în codul roşu se află în pericol

Persoanele încadrate în codul roşu se află în pericol. Acestea declară că au intenţia să provoace rău propriei persoane sau altora. În acest caz, chiar dacă poate fi doar declarativ, procedura cere implicarea autorităţilor. Consilierul Joc Responsabil află date de localizare şi identificare şi susţine persoana, pregătind-o pentru demersul de recuperare.

Cei aproape 1.200 de apelanţi ai serviciului nu pot fi consideraţi dependenţi

„Cei aproape 1.200 de apelanţi ai serviciului nu pot fi consideraţi dependenţi. În unele cazuri, persoanele cer informaţii despre program. Acestea cred că au o problemă şi solicită mai multe informaţii sau îndrumare. Cazurile pe care le numim noi mai complicate sunt, de fapt, mai puţin răspândite şi sunt doar un efect. (…). Este important ca persoana care sesizează probleme cu jocul de noroc să discute cu cineva chiar în acel moment. Este de preferat să discute cu o persoană profesionistă şi să înceapă un proces de control al jocului, astfel încât să nu se răzgândească şi să ajungă să se mintă. Jucătorii au acum la îndemână o interacţiune directă şi la orice oră cu o persoană specializată în acest domeniu şi care îi poate ajuta. Mă refer la posibilitatea de a fi consiliat nonstop, 24/7, de către un psiholog, prin intermediul site-ului www.jocresponsabil.ro. Este un serviciu unic în Europa“, a declarat doctorul Cristian Andrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS