24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe au găsit inspectorii DSP Dolj la şcoala din Dăbuleni? Răspunsul se lasă aşteptat

Ce au găsit inspectorii DSP Dolj la şcoala din Dăbuleni? Răspunsul se lasă aşteptat

Ce a găsit Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, unde mai multor elevi li s-a făcut rău săptămâna trecută? Instituţia evită să răspundă şi ne invită să facem solicitare scrisă în baza legii privind liberul acces la informaţii de interes public.

Întrebat ce au găsit inspectorii la şcoala unde câţiva copii s-ar fi intoxicat din cauza unei dezinfecţii făcute incorect, Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, spune că se va interesa. Dar ne anunţă că nu vom avea parte de informaţii decât dacă facem adresă scrisă. Recursul la Legea 544/2001 a devenit un obicei al instituţiilor care evită dialogul cu presa şi refuză oferirea de informaţii cu promptitudine. Încă o dată, presa este invitată cu eleganţă să intre în malaxorul birocraţiei şi să aştepte, răbdătoare, câteva zile, dacă nu chiar o lună, durata maximă prevăzută de lege pentru furnizarea informaţiilor.

Condiţii improprii în băile liceului din Dăbuleni

Mai multe imagini care circulă pe reţelele de socializare scot la iveală băi în condiţii improprii, care sugerează că normele de igienă sunt departe de a fi respectate. Însă purtătorul de cuvânt al DSP Dolj spune că nu deţine informaţii referitoare la raportul legat de acest caz care a făcut vâlvă la nivel naţional. Ce au făcut inspectorii DSP Dolj care au mers în control rămâne un mister până când instituţia va răspunde adresei transmise. Dar un lucru îl cunoaştem cu certitudine. Mai e mult până când instituţiile de stat vor învăţa ce înseamnă, cu adevărat, transparenţa şi responsabilitatea faţă de cetăţean.

Elevii şi părinţii au protestat la Dăbuleni

Luni, la şcoala din Dăbuleni, elevii protestau cot la cot cu părinţii. Peste 100 de elevi și părinți au cerut demisia directorului liceului, considerat vinovat de situaţia din 12 februarie, când mai mulţi copii au ajuns la spital cu stări de rău, după o dezinfecţie făcută în mijlocul săptămânii. Deşi nicio autoritate nu a transmis vreo informaţie referitoare la nereguli privind dezinfecţia, iar pompierii doljeni au spus nu au fost descoperite substanţe periculoase, unii copii au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova pe targă. Dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al spitalului, spunea că elevii prezentau simptome specifice unei intoxicaţii cu substanţă necunoscută.

„S-au efectuat măsurători la fața locului pentru a determina eventuala prezență a unor substanțe periculoase, precum și valorile de concentrație în aer asociate. În urma efectuării măsurătorilor, aparatele din dotarea autospecialei nu au indicat prezența vreunei substanțe periculoase“, spuneau săptămâna trecută reprezentanţii ISU Dolj.

Confruntând starea de rău a copiilor şi concluziile măsurătorilor, ceva nu se leagă. În ziua în care elevii de la Dăbuleni, dar şi de la o şcoală din Daneţi, au ajuns cu simptomele unei intoxicaţii la spital, DSP Dolj ne transmitea că inspectorii sunt pe teren, dar nu ne-au furnizat nicio altă informaţie privind activitatea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS