9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExperții UNESCO revin la Târgu Jiu

Experții UNESCO revin la Târgu Jiu

Experții UNESCO vor ajunge la Târgu Jiu, pentru a face o analiză a Ansamblului monumental „Calea Eroilor“, propus de România pentru a fi inclus în Patrimoniul Mondial. Vizita specialiștilor UNESCO va avea loc în această vară.

În urmă cu cinci ani, comitetul UNESCO a dat aviz negativ ansamblului sculptural de la Târgu Jiu. Astfel, în urma avizului preluminar negativ, Ministerul Culturii a decis să nu mai trimită dosarul în Comisia UNESCO pentru a fi votat. În mod cert, votul era de respingere, iar România nu ar mai fi avut vreodată șansa de a veni cu altă propunere. Au fost găsite deficiențe majore în ceea ce privește întocmirea dosarului de candidatură. Au fost chiar și erori de traducere. În plus, documentația a fost în limba franceză și nu în limba engleză, potrivit cutumei. De data aceasta, Ministerul Culturii a angajat un expert britanic. Acesta a realizat de-a lungul timpului o serie de dosare similare de candidatură.

Autoritățile locale fac verificări

Autoritățile din Târgu Jiu trebuie să pregătească vizita experților și să facă anumite retușuri pe Calea Eroilor. „Avem și noi niște obligații ca primărie. Trebuie să fim atenți la niște detalii. În perioada următoare, zona de protecție care a fost invadată de anumite reclame care nu respectat condițiile impuse de noi trebuie înlăturată. Va trebui să avem o discuție foarte serioasă. Este vorba de zona de case care au scăpat de la demolări. Să vedem dacă putem susține și noi un proiect de refacere a fațadelor pentru a da o imagine de Târgu Jiu de odinioadă, care era foarte apreciată. Trebuie să punem în valoare toate elementele de valoare care există în Târgu Jiu. Dacă Ansamblul va fi inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO, acest lucru va însemna enorm pentru oraș și va trebui ca autoritățile locale să se ridice la înălțimea unei astfel de distincții“, a mai spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu

Toate reclamele, în vizor

Viceprimarul din Târgu Jiu a menționat că vor fi verificate, în perioada următoare, reclamele care au apărut în zona de protecție a ansamblului și care sunt conforme. De asemenea, se caută soluții pentru refacerea caselor vechi de pe strada Calea Eroilor. „Știm că vara aceasta vom avea o vizită de monitorizare din partea experților independenți ICOMOS. Sunt experți independenți pe care îi trimite UNESCO acolo unde sunt propuneri pentru dosarele întocmite de statele respective și care vor urmări dacă tot ceea ce este în dosar este respectat“, a mai declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

În această primăvară vor începe lucrări de modernizare a Căii Eroilor, pe două tronsoane. Se va lucra la carosabil, instalațiile de iluminat, spațiile verzi și se va cumpăra mobilier urban. Lucrările sunt de peste două milioane de euro. Proiectul general are o valoare de 40 de milioane de euro și se va face etapizat, în funcție și de cum vor fi alocate fonduri de către Ministerul Dezvoltării. Sunt prevăzute inclusiv parcări subterane de-a lungul Căii Eroilor. Proiectul după care se realizează modernizarea Căii Eroilor aparține arhitectului Dorin Ștefan. Autoritățile locale și-au propus să înlocuiască inclusiv betonul amprentat din centrul orașului, cu andezit sau cu alt material mai rezistent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS