17 C
Craiova
luni, 9 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOMS a declarat stare de urgență. Bilanțul deceselor provocate de coronavirus - 212 morți

OMS a declarat stare de urgență. Bilanțul deceselor provocate de coronavirus – 212 morți


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, joi seara, că a declarat stare de urgență la nivel global, în urma epidemiei de coronavirus.

Decizia OMS a fost motivată de faptul că noul coronavirus continuă să se extindă și în afara Chinei.
„Principalul motiv nu e ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte țări”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei, într-o conferinţă de presă.

Îngrijorarea principală este faptul că epidemia se va extinde în țări care nu au sisteme de sănătate bine dezvoltate.
Marea Britanie a ridicat gradul de alertă în Regat la nivelul “moderat”. Iar Uniunea Europeană a trimis o aeronavă în China pentru a-i prelua pe cetățenii europeni rămaşi izolaţi acolo.

Între timp, bilanțul s-a agravat. Oficial au murit 212 oameni și 8.900 de persoane sunt infectate. Cele mai multe dintre cazuri sunt în China, dar virusul a fost identificat în alte 20 de state.

Autorităţile sunt încurajate să colaboreze pentru a reduce riscul de răspândire a virusului

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat starea de urgentă la scurt timp după ce s-a întors dintr-o vizită în China, unde a mers pentru a vedea care sunt măsurile luate de responsabilii de acolo pentru a stopa răspândirea virusului.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Nu ştim ce probleme ar putea provoca acest virus dacă s-ar răspândi într-o ţară cu un sistem de sănătate mai slab. Trebuie să acţionăm acum, ca să fim pregătiţi pentru această posibilitate”.

Decizia luată presupune că autorităţile din toată lumea sunt încurajate să colaboreze pentru a reduce riscul de răspândire a virusului.

Situaţia era deja tensionată înainte de acest anunţ. În Italia, 6.000 de pasageri au rămas blocaţi la bordul unei nave de croazieră care a acostat în apropiere de Roma.

Vincenzo Leone, Port of Civitavecchia Coast Guard Commander: “Situaţia e sub control, e un cordon de securitate pe ponton. Nimeni nu a coborât de pe navă, aşa cum au cerut autorităţile medicale după ce au primit informaţii că la bord este un cetăţean chinez cu febră.”

În cele din urmă s-a dovedit că era vorba despre o banală gripă de sezon.

Între timp, mai multe state europene colaborează pentru repatrierea câtorva sute de cetăţeni izolaţi în China. O aeronavă a decolat de pe un aeroport militar portughez cu destinaţia Wuhan.

Avionul a făcut escală la Paris, de unde a preluat un echipaj medical. Misiunea este catalogată drept una umanitară.

În China, numărul bolnavilor şi al persoanelor decedate creşte de la o zi la alta. Cea mai dificilă situaţie rămâne în Wuhan. Aflate constant în pericol, cadrele medicale de la spitalele din oraş lucrează în condiţii de stres fără precedent.

Zhang Dingyu, director, Wuhan City Jinyintan Hospital: “Unele dintre asistente şi câţiva medici au cedat din cauza stresului şi i-am înlocuit imediat cu personalul care era în aşteptare.”

În afara graniţelor Chinei, virusul se răspândeşte în continuare, iar oamenii încearcă să-şi ia măsuri de precauţie. În multe state asiatice localnicii stau la cozi interminabile la farmacii pentru a cumpăra măşti sanitare, iar unele țări au suspendat cursele aeriene către China.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS