8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliminarea pensiilor speciale: Grefierii își întrerup activitatea luni și marți

Eliminarea pensiilor speciale: Grefierii își întrerup activitatea luni și marți

Grefierii anunță proteste, luni și marți, când vor intra în instanțe doar pentru cauzele urgente și pentru dosarele cu arestați, nemulțumiți de eliminarea pensiilor speciale, care ar urma să fie votată marți de către Parlament.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federația Publisind, au anunțat că își întrerup activitatea, protestând față de abrogarea prevederilor care reglementează dreptul la pensia de serviciu, în sesiunea extraordinară a Parlamentului de marți.

Potrivit unui comunicat de presă, protestele se vor desfășura astfel:

Luni:

  • Grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente;
  • Întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității în intervalul orar 10:00-12:00, timp în care nu va fi efectuat niciun fel de act de procedură sau activitate specifică funcției fiecărui salariat în parte.

Marți:

  • Grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente;
  • Întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității pe tot parcursul zilei – ziua votului în plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

„În funcție de soluțiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern și în urma concluziilor ședinței cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare”, mai arată în sursa citată.


Grefierii susțin că eliminarea pensiilor de serviciu, incluse în categoria pensiilor speciale, poate afecta siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie „prin atingerea adusă garanţiilor sociale”.

Ei spun că în 2019 erau 1.800 de grefieri pensionați care beneficiau de pensia de serviciu.

„Să înţelegem că aceşti 1800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?”.

Proiectul PNL care intră marți la votul parlamentarilor propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.


Proiectul de lege a provocat proteste ale magistraților. Astfel, mai multe curți de apel și tribunale din țară au anunțat încă de săptămâna trecută întreruperea activității pe termen nelimitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS