21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA îl vrea pe Zgonea la închisoare

DNA îl vrea pe Zgonea la închisoare

Procurorii DNA au cerut, la termenul de ieri, condamnarea la închisoare cu executare a lui Valeriu Zgonea, judecat pentru trafic de influență. Fost președinte al Camerei Deputaților, Zgonea este acuzat de procurorii DNA că, în anii 2012 şi 2013, a primit foloase necuvenite de la un consilier județean din Buzău. În schimb, Zgonea ar fi aranjat numirea unei persoane în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională.

Procurorii Anticorupţie anunţau, în ianuarie 2018, trimiterea în judecată a craioveanului Valeriu Zgonea, fost președinte executiv al PSD și fost președinte al Camerei Deputaților. În acest dosar, Zgonea a fost acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că Zgonea a primit foloase necuvenite de la un consilier judeţean din Buzău.

„În perioada cu iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte al unei formațiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă a lui Dobrică Dumitru. Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna“, au susţinut procurorii DNA.

Ulterior, persoana în cauză a fost numită președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională.
În ianuarie 2014, aceeaşi persoană a fost numită subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

DNA îl vrea pe Zgonea la închisoare

Acest dosr a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti pe 29 decembrie 2017. Luni, la ultimul termen al procesului, reprezentantul DNA a solicitat instanţei ca inculpatul să fie condamnat la o pedeapsă orientată spre mediu, cu circumstanţe agravante, potrivit HotNews. Mai departe, procurorul DNA a citit în sala de judecată transcrierile unor convorbiri telefonice purtate de Valeriu Zgonea cu consilierul Dumitru Dobrică. În una dintre convorbiri a apărut şi numele lui Liviu Dragnea.

„Stai, mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pună el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!“, i-ar fi spus Zgonea lui Dobrică la telefon în ianuarie 2013. Tot ieri, Valeriu Zgonea a susținut în faţa instanţei că este nevinovat şi a cerut să fie achitat.
Rămâne de văzut care va fi hotărârea judecătorilor bucureşteni.

Consilierul şi-a recunoscut fapta

În acelaşi dosar, consilierul Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Astfel, Dobrică a declarat că recunoaşte comiterea faptei de cumpărare de influenţă. A fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. În plus, urma să facă 60 de zile de muncă în folosul comunității. Acordul de recunoaștere a vinovăției a ajuns pe rolul Tribunalului Buzău în decembrie 2017.

Instanţa nu a fost de acord cu înţelegerea dintre inculpat şi procurori, aşa că au respins acordul. Motivul invocat de instanţă a fost că pedeapsa a fost „nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii de cumpărare de influenţă“. În aceste condiţii, dosarul a fost înapoiat DNA pentru continuarea urmăririi penale.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS