10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâmp plin de gunoaie în comuna natală a lui Constantin Brâncuși

Câmp plin de gunoaie în comuna natală a lui Constantin Brâncuși

Un câmp plin de gunoaie a fost igienizat, la sfârșitul săptămânii trecute, în Peștișani, comuna natală a lui Constantin Brâncuși. Localitatea este una turistică și câmpul de gunoi afecta imaginea comunei.

Conducerea Primăriei Peștișani a mobilizat un utilaj și toți salariații pentru o amplă acțiune de ecologizare. Potrivit primarului din Peștișani, Cosmin Pigui, în localitate sunt asigurate servicii de salubritate. Cu toate acestea, sunt zilnic persoane care abandonează deșeuri în diferite puncte ale localității. Gunoiul este aruncat în albia pâraielor.

Ameninţarea primarului

Primarul amenință că va trece la amendarea celor certați cu legea și cu bunul-simț. „Timp de trei zile, angajații Primăriei Peștișani au muncit pentru a face curățenie după cei care nu respectă comunitatea și mediul. Cu toate că se colectează săptămânal gunoiul, mai există persoane certate cu bunul-simț cărora li se pare mai simplu să arunce gunoaiele, moloz în marginea drumurilor sau pe albiile pâraielor. Surpriza este atunci când vezi că cei din localități vecine ne murdăresc localitatea. Vom lua măsuri!“, a declarat Cosmin Popescu, primarul din Peștișani. Garda de Mediu sancționează însă proprietarii, când vine vorba de zone terenuri pubice sau private pline cu deșeuri. Astfel, Primăria Peștișani și-a propus să îi identifice și să îi sancționeze, începând cu săptămâna aceasta, pe cei care abandonează gunoiul pe raza comunei.

Continuă campania de colectare a gunoiului în Defileul Jiului

Comuna Peștișani nu este singura unde este abandonat gunoi. Mai sunt și alte localități sau zone unde este necesară ecologizarea. Este cazul Defileului Jiului, pe tronsonul Lainici – Vișina. Aici a debutat săptămâna trecută o acțiune de ecologizare a Servicului pentru Gospodărirea Apelor Gorj. Toți angajații instituției, peste 50 de persoane, au participat la activitățile de colectare a peturilor și a altor deșeuri.

Acestea au fost abandonate în albia râului Jiu sau în parcările amenajate de-a lungul DN 66. O parte a gunoiului este adus însă și de ape din amonte. Câteva tone de deșeuri au fost ridicate până în prezent din Defileul Jiului, de pe o porțiune de doar doi kilometri. Alexandru Buduran, șeful Serviciului pentru Gospodărirea Apelor Gorj, a declarat că activitățile de ecologizare vor continua săptămâna aceasta, fiind vizat un tronson total de 10 kilometri din râul Jiu, de-a lungul DN 66. Deșeurile vor fi predate unui operator autorizat pentru depozitarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS