13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAl doilea focar de gripă aviară în Maramureș. Peste 22.000 de păsări au fost omorâte

Al doilea focar de gripă aviară în Maramureș. Peste 22.000 de păsări au fost omorâte

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureș unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autoritățile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit același mijloc de transport pentru dejecții, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureș transmis, duminică, inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate.

„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini. După ce am fost anunțat de către DSVSA Maramureș cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar au fost recoltate probe și transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la București. A fost confirmată boala, cu același subtip de virus H5N8. Inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a arătat, în comunicat, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Planul de măsuri pentru combaterea gripei aviare a fost adoptat.

Acesta a subliniat că planul de măsuri pentru combaterea gripei aviare în al doilea focar din localitatea Seini a fost aprobat.

Planul include, având în vedere că societatea comercială este situată pe aceeași platformă, măsurile specifice care se impun în focar, în zone de protecție, respectiv în zona de supraveghere.

„Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiștii DSVSA Maramureș a relevat faptul că există un raport de cauzalitate, cele două ferme au utilizat același mijloc de transport pentru dejecții. Sunt menținute restricțiile de acces și deplasare în zona celor nouă societăți comerciale de pe platformă, de către poliție, jandarmi, poliția locală, autorități sanitar-veterinar și autoritățile locale. Se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere și control pentru exploatațiile din afara zonei de restricție. De asemenea, sunt realizate filtre rutiere la intrarea în județ, cu scopul de a supraveghea și a nu permite transporturi ilegale de păsări”, se menționează în comunicatul Prefecturii Maramureș.

Cel de-al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă de păsări din Seini, din judeţul Maramureş, la trei zile după ce fusese diagnosticat primul focar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS