16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele instituției de învățământ Lumina, dus la Parchet

Președintele instituției de învățământ Lumina, dus la Parchet

Fatih Gursoy, președintele instituției de învățământ Lumina, care operează mai multe școli din țară, a fost ridicat marți dimineață de la domiciliu în urma cererii de extrădare din partea Turciei, a declarat soția sa. El e acuzat de ”complot împotriva statului turc”. Fatih Gursoy a ajuns la Parchet în jurul orei 9. Cererea de extrădare urmează să fie judecată de magistrați.

10 unităţi de învăţământ din mai multe oraşe din România funcţionează sub egida „Lumina“, afacerea fiind controlată de mai mulţi cetăţeni turci. În spatele şcolilor se află o societate pe acţiuni şi o fundaţie. Acestea au avut doar în 2015, conform Adevărul, un profit de aproximativ 10 milioane de lei.

Grupul de şcoli de sub egida „Lumina“ a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, care au susţinut că acesta ar fi controlat de principalul oponent al preşedintelui turc, Fethullah Gülen.

Preşedintele societăţii, Fatih Gursoy, acuza încă de acum câțiva ani Guvernul de la Ankara şi Ambasada Turciei în România că vor să preia controlul asupra şcolilor pe care le conduce şi că încalcă drepturile angajaţilor turci ai instituţiei. El spunea că mai mulți elevi s-au retras din școlile Lumina ca urmare a presiunilor din partea autorităților turce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS