13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO cascadă masivă s-a format pe calota glaciară a Groenlandei

O cascadă masivă s-a format pe calota glaciară a Groenlandei

Ceea ce s-ar putea dovedi a fi cea mai înaltă cascadă din lume s-a format pentru scurt timp pe calota glaciară a Groenlandei, ca urmare a drenării în doar 5 ore a unui lac de 5 milioane de metri cubi de apă, echivalentul a 2.000 de bazine de înot de dimensiune olimpică, potrivit CNN.

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au înregistrat fenomenul extraordinar folosindu-se de drone aeriene. Studiul lor, publicat în această săptămână în jurnalul Academiei Naționale pentru Științe, investighează legătura dintre transferul apei către fundul gheții și creșterea nivelului oceanelor la nivel global.

Groenlanda are a doua cea mai mare calotă glaciară din lume și e cea mai mare sursă de creștere a nivelului oceanelor planetare, afirmă studiul.

Aceste cascade, cauzate de fisurile formate în calota glaciară, sunt responsabile de deversarea unei cantități uriașe de apă de la suprafața ghețarilor către baza calotei, acolo unde accelerează deplasarea gheții către ocean.

„Înainte se credea că această accelerare este de scurtă durată, și are în general un impact redus asupra calotei glaciare, dar studiul arată că și unele procese localizate și scurte de acest tip pot deschide fisuri și duce la drenarea unor lacuri în condiții considerate stabile”, a declarat Poul Christoffersen, de la Institutul de Cercetări Polare al Universității Cambridge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS