Zeci de persoane internate la Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost aduse cu mai multe mașini ale spitalului la secția arondată, pentru că persoana care ar fi trebuit să transmită cererile acestora pentru urna mobilă nu a făcut-o în termen.
IPJ Olt a deschis dosar penal și cercetează cum de aproximativ 130 de persoane care au solicitat urna mobilă la Spitalul Județean de Urgență Slatina nu au putut beneficia de acest drept.
Deşi a făcut cerere pentru urna mobilă, nu beneficiază de acest drept.
Duminică, 24 noiembrie 2019, în jurul orei 19.15, un bărbat de 27 de ani, internat în spitalul din Slatina, a sunat la 112 și a anunțat că, deşi a făcut cerere pentru urna mobilă, nu beneficiază de acest drept. Polițiștii au deschis un dosar penal și cercetează comiterea infracțiunii de împiedicare a cetățenilor în exercitarea drepturilor electorale.
Managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, a încercat să îndrepte situația și a dispus ca pacienții să fie transportați cu mașinile spitalului la cele două secții din Slatina amenajate în incinta Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu“.
Astfel, pacienții îmbrăcați în haine de spital au plecat către secție. Întregul „tablou“ a fost surpins în câteva înregistrări video realizate de reprezentanții PNL Slatina, care s-au scandalizat că oamenii sunt puși pe drumuri. „Dar de ce nu votați la spital?“, a fost întrebarea firească. „Păi, de ce nu ne-au adus urna mobile, că noi am cerut?!“, au răspuns pacienții.
În secția de votare, altă problemă pentru cei care sunt domiciliați în Slatina, care erau, în mod curent, pe listele permanente ale altor secții de votare. Președinta uneia dintre secții i-a reproșat infirmierei care însoțea un grup de pacienți că spitalul nu a venit cu cererile pentru urna mobile, ca și în primul tur, conform legislației, încă de sâmbătă, 23 noiembrie. Femeia s-a aflat în mod vădit în încurcătură, menționând că ea nu face decât să-i însoțească, așa cum i s-a spus.
Anchetă administrativă la SJU Slatina
La SJU Slatina se desfășoară, în paralel cu poliția, o anchetă administrativă. Managerul unităţii spitaliceşti, Cătălin Rotea, a transmis printr-un comunicat de presă câteva precizări:
„La nivelul secțiilor SJU Slatina, s-au depus un număr de circa 130 cereri pentru vot cu urna mobilă.
Din motive care urmează să fie stabilite de către comisia de anchetă constituită la nivelul SJU Slatina, cererile pentru urna mobila nu s-au depus, conform normelor legale, în data de 23.11, după ora 18.00.
Această situație a fost constatată de către managerul SJU Slatina, ca urmare a apelurilor telefonice primite de la BEJ Olt, în data de 24.11.
Având în vedere că respectivele cereri pentru urna mobilă nu mai puteau fi aprobate în ziua votului și pentru a nu obstrucţiona dreptul de vot al pacienților din SJU Slatina, în data de 24.11, începând cu ora 16.00, s-au pus la dispoziția pacienților care și-au exprimat dorința de a vota patru autoturisme aparținând SJU Slatina și un microbuz alocat în acest sens, astfel încât pacientii să poată fi transportați către secțiile de vot în condiții de deplină siguranță (inclusiv asistență medicală).
În acest context, până la închiderea urnelor, pacienţii care și-au exprimat opțiunea de a vota, vor avea posibilitatea de a-și exercita acest drept.
Măsurile legale dispuse de comisia de anchetă constituită la nivelul SJU Slatina vor fi comunicate în cel mai scurt timp opiniei publice“.