6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul "Masă caldă" sub formă de sandviş în şcolile din Dolj

Programul „Masă caldă” sub formă de sandviş în şcolile din Dolj

Programul „Masă caldă” pentru elevi s-a extins în Dolj. A pornit cu liceul din Bârca şi de anul acesta a fost inclus şi la liceul din Pleniţa. La ambele unităţi de învăţământ se acordă însă elevilor sandviş. Banii pentru acest program vor fi până la sfârşitul anului.

Programul „Masă caldă” este tot în fază de program-pilot. În Dolj, acest program se derulează la două unităţi şcolare.  Iniţial acest program a început la liceul din Bârca. Deşi, elevii nu au beneficiat nicioadată de acest program pe durata unui an şcolar, managerul spune însă că se văd efecte pozitive cum ar fi creşterea efectivelor. De altfel, copiii nu primesc o masă caldă propriu-zis pentru că unitatea şcolară nu are cantină sau o sală de servit masa. În aceste condiţii, elevii primesc un pachet alimentar care constă într-un sandviş şi un fruct.  Acest pachet este asigurat însă doar până la sfârşitul anului.


„Avem 430 de elevi care beneficiază de masă prin programul „Masă caldă”. Copii primesc un sandviş. Acesta se oferă  elevilor de la învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Nu este acelaşi sandiş în fiecare zi. Oferta este diversificată. Sandvişurile se fac fie cu pulpe de pui dezosate, fie cu piept de pui, cotlet de porc sau jambon şi caşcaval. Există diversificare şi la fructe. În general, se dau fructe de sezon.  Valoarea sandvişului putea să fie de 10 de lei, dar în urma licitaţiei s-a ajuns la preţul de 6 lei pentru că atât este preţul oferit de firma care a câştigat licitaţia. Programul este până la sfârşitul anului pentru că finanţarea a fost acordată de această dată pe un an calendaristic. Există promisiuni că acest program ar putea să fie extins la toate şcolile. Aşteptăm să vedem ordonanţa de urgenţă prin care se asigură finanţarea pentru aest program”, a spus Petre Dumitru, directorul Liceului „Adrian Păunescu” Bîrca.

Sandvişuri cu carne de pui la Pleniţa

Şi la Liceul „Constnatin Nicolăescu Plopşor” din Pleniţa a ajuns acest program. Potrivit managerului, elevii primesc tot sandviş. Acesta a fost dat iniţial în luna mai şi conţinutul este bazat în special pe carne de pui.

„În 2019 s-a implementat acest program, în luna mai. Banii au fost acordaţi prin primărie, care s-a şi ocupat de licitaţie. Beneficiari ai acestui program sunt 625 de copii. Efectul imediat al programului este că a scăzut absenteismul. Elevii au o motivaţie în plus să vină la şcoală. Ei primesc zilnic câte un sandviş care este pe bază de carne de pui. Reţeta respectă indicaţiile din metodologie. Copiii sunt încântaţi, mai ales cei de la gimnaziu şi cei din clasele primare. Sandvişul se acordă dimineaţa până în ora 10.00”,a  precizat Ileana Iacob de la Liceul din Pleniţa.


Potrivit managerului, deocamdată nu se poate pregăti o masă caldă la liceu, pentru că ar fi nevoie de investiţii. „Loc de servit masa ar fi la liceu. Şi pentru a prepara masa caldă avem o cantină unde ar trebui făcute mici investiţii”, a declarat Ileana Iacob, manager Liceul „Constantin Nicolăescu Plopşor”. Valoarea pachetului alimentar este de aproape 6 lei pe zi şi la această unitate de învăţământ.

Pachetul alimentar, stabilit prin metodologie

Conform metodologiei pentru masa caldă, pachetul alimentar trebuie să fie compus din: produse de panificație (pâine feliată sau batoane/chifle) 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului și legume (roșii, castraveți, salată sau alte produse similare) 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.


Pachetul alimentar este pentru unitățile de învățământ în care nu există nici cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei. Produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în spații amenajate în care să existe condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate.


La solicitarea directorului unității de învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație, ordonatorul principal de credite supune aprobării consiliului local diferențierea tipului de suport alimentar pe niveluri de învățământ, în funcție de specificul unității de învățământ dat de structura ciclurilor de învățământ, de dispunerea geografică, de programul școlar al elevilor sau de alți factori obiectivi.


Unitățile de învățământ răspund, în mod direct, de asigurarea condițiilor de primire, recepție și distribuție a produselor alimentare, prin nominalizarea persoanelor responsabile în acest sens, precum și de confirmare a documentelor ce stau la baza plății produselor alimentare.
 Programul de servire a mesei și timpul alocat acestei activități sunt stabilite de către conducerea unității de învățământ, în funcție de numărul de elevi, de orarul școlii și de particularitățile specifice fiecărei unități de învățământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS