14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstalația de telescaun de la Rânca a intrat în revizie pentru a fi redeschisă

Instalația de telescaun de la Rânca a intrat în revizie pentru a fi redeschisă

Instalația de telescaun din Rânca a intrat în revizie pentru a fi pusă în funcțiune. Timp de doi ani, aceasta a fost oprită.

Telescaunul din Rânca a costat peste 4 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. A stat mai mult nefolosit decât în funcțiune, în special în sezonul de iarnă. Pentru că a deservit o pârtie fără tunuri de zăpadă, de multe ori instalația a fost utilizată doar pentru plimbarea turiștilor. În prezent, telescaunul a fost preluat de administratorul pârtiei M1 din Rânca. Acesta a început verificările la instalație. Va fi efectuată revizia completă, după care vor începe primele probe ale instalației, pentru a se vedea dacă funcționează normal și în condiții de siguranță. Telescaunul va fi deschis din nou în acest sezon de iarnă.

În atenția DLAF

Modul în care au fost investite fondurile europene în Rânca au făcut obiectul unui control al Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), care, anul trecut, a întocmit un raport. Documentul a fost înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale pentru verificări, însă nu se mai ştie ce s-a întâmplat legat de acest subiect. Firma care a administrat telescaunul a dat faliment în 2014, la trei ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei. Pârtia nu este dotată cu tunuri de zăpadă şi, în lipsa unor ninsori consistente, este aproape impracticabilă în sezonul rece.

Telescaun de peste 4 milioane de euro

Este de amintit că proiectul a fost compus din două loturi şi are ca titular Consiliul Local Novaci, iar ca participanţi la proiect Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Anunţul de participare pentru Lotul I (sistemul de canalizare) a fost publicat pe 16.10.2007, iar anunţul de atribuire, pe 12.02.2008. Lucrările au fost începute în martie 2009. Valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de euro, câştigătoare fiind Asociaţia SC Grup Primacons SRL – SC Inspet SA.

Investiţia a vizat, conform documentaţiei de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, următoarele: „Construcţia unui sistem de canalizare pentru apele uzate menajere în vederea colectării acestor ape şi tratarea lor în patru staţii de epurare ce au în componenţa lor echipamente de reţinere a materiilor grosiere, situate înainte de un separator de grăsimi şi uleiuri, un tratament biologic MBR şi tratamentul nămolului generat din staţia de epurare. Conform PUZ-ului Staţiunii Rânca şi analizei soluţiilor tehnice posibile, s-a optat pentru realizarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere cu patru subsisteme distincte care să lucreze individual“. Telescaunul a costat peste 4 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS