22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJane Fonda, arestată și premiată într-o singură zi

Jane Fonda, arestată și premiată într-o singură zi

Activistă înfocată de o viață întreagă, Jane Fonda continuă, la cei 81 de ani ai ei, să-și susțină opiniile referitoare la soarta omenirii și a planetei.

În urmă cu patru luni, vedeta s-a mutat la Washington, iar de luna aceasta a început să organizeze săptămânal un miting în care cere luarea de măsuri împotriva încălzirii globale. Ea și-a numit acțiunea „Vinerea de gherilă“.

Jane mărturisea, într-un interviu recent, că, inspirată de discursul Gretei Thunberg, adolescenta care este portavocea mișcării împotriva schimbărilor climatice, a hotărât să protesteze în fiecare zi de vineri, timp de cel puţin 14 săptămâni.

„Aceasta este o criză generală, care cere acţiuni colective. Am decis să mă folosesc de celebritatea mea pentru a încerca să trag un semnal de alarmă urgent. Drept pentru care m-am mutat la Washington şi îmi asum faptul că risc să fiu arestată în fiecare vineri“.

Vinerea trecută, în timp ce protesta pe treptele Capitoliului, împreună cu actorul Ted Danson, care are 71 de ani, și alte persoane, ea a fost încătușată și reținută.

„Fonda şi Danson s-au aflat între cei 32 de oameni care au fost arestaţi pentru că demonstrau ilegal în intersecţia East Capital cu First Streets“, se spune în comunicatul de presă al poliției. Toți au fost eliberați după câteva ore.

În timp ce era arestată pe treptele Capitoliului, pentru a treia oară luna aceasta, Jane Fonda a apărut în direct pe scena ceremoniei de decernare a premiilor BAFTA 2019, pentru a primi distincția Stanley Kubrick Britannia Award pentru excelență în film. Ea le-a mulțumit organizatorilor și și-a cerut scuze că nu poate fi prezentă la ceremonie. Discursul său a fost primit cu urale în sală și în mediul online.
Actrița are o îndelungată experiență de protestatară. A început prin a lua poziție împotriva războiului din Vietnam, în anii ’70, și de atunci a ţinut să-şi facă adesea cunoscută părerea cu privire la anumite subiecte sociale, fiind arestată de mai multe ori de-a lungul timpului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS