21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri locale în Bulgaria. Partidul premierului Boiko Borisov, favorit

Alegeri locale în Bulgaria. Partidul premierului Boiko Borisov, favorit

Alegeri locale în Bulgaria. Bulgarii au început, duminică, să voteze în alegerile pentru primării şi consiliile locale.

Miza este dacă partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, GERB, va reuşi să repete victoria categorică din urmă cu patru ani. La urne sunt aşteptate 6,2 milioane de persoane cu drept de vot.

GERB ar urma să iasă din nou câştigător, iar Borisov pare pregătit să rămână premier până la sfârşitul mandatului său, în 2021, a afirmat Parvan Simeonov, directorul Gallup International – Bulgaria, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Chiar dacă ar aduce o catastrofă electorală neaşteptată pentru GERB, alegerile pentru primării şi consiliile locale de duminică nu sunt un test pentru stabilitatea guvernului. Miza este climatul politic general din ţară”, a adăugat el.

Opoziţia este mult mai diversificată şi ar putea atrage noi votanţi, însă este împărţită între socialişti, care mizează pe sentimentele pro-ruseşti şi pe nostalgie, şi un bloc liberal pro-occidental mai mic, dar vizibil şi creativ. Această divizare „este un noroc pentru GERB“, după cum a mai spus Simeonov.

Alegeri locale în Bulgaria. Cine câştigă capitala?

Atenţia se concentrează însă pe cursa pentru primăria capitalei Sofia. Primarul actual, Iordanka Fandakova, de la GERB, încearcă să obţină un al patrulea mandat.

Contracandidata sa din partea opoziţiei, aflată pe o opoziţie puternică, este independenta Maya Manolova. Ea este susţinută de socialişti şi de alte câteva partide.

Alţi 17 candidaţi sunt în cursa pentru primăria Sofiei, dar numai Manolova este considerată un concurent serios pentru Fandukova,

Al doilea tur de scrutin este programat pentru 3 noiembrie. Urnele se vor închide la ora locală 20.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS