8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBursele locurilor de muncă, o mare dezamăgire

Bursele locurilor de muncă, o mare dezamăgire

Zeci de angajatori s-au prezentat, vineri, 18 octombrie 2019, la Slatina, la bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM Olt, și, deși în baza de date a serviciului public sunt aproape 10.000 de șomeri, iar oferta a fost de sute de locuri de muncă, mai puțin de 200 de persoane au fost înscrise pe liste pentru un interviu sau o probă de lucru.

Dacă în urmă cu zece ani șomerii alergau cu disperare de la un angajator la altul, doar-doar vor găsi la bursa locurilor de muncă un post care măcar să se apropie de ceea ce își doresc, astăzi angajatorii sunt cei aflați într-un mare impas. Vin de fiecare dată cu speranța că acea ediție a bursei va fi alfel decât precedenta, în schimb, în ultimii ani, pleacă din ce în ce mai dezamăgiți.

„N-am găsit nimic. Tinerii nu mai vor să muncească, întreabă din start de program, de salariu, chiar dacă nu știu să facă nimic. Nici nu stau măcar de vorbă. Cei mai mulți au venit doar pentru a le completa acel talon“, s-au plâns angajatorii, care s-au trezit, fără să-și fi dorit, pe masă cu taloanele pe care șomerii indemnizați le-au primit la intrare și în baza cărora, dacă pot dovedi că au stat de vorbă cu trei angajatori, vor primi ștampila lunară pe carnetul de șomer și li se va plăti în continuare indemnizația de șomaj.

Eu am venit să angajez, nu să completez hârtiile AJOFM!

„Eu am venit să angajez, nu să completez hârtiile AJOFM!“, s-a arătat chiar revoltată reprezentanta unei firme importante de pe platforma industrială a Slatinei, care a avut, de altfel, câteva schimburi de replici cu absolvenții. „Eu n-am venit să mă angajez, am alte planuri“, a recunoscut un proaspăt absolvent, care și-a completat în grabă talonul la cele trei rubrici, plecând însoțit de prieteni.


„Nu înseamnă nimic, vă dați seama, indemnizația, dar… Noi nu vrem să ne-angajăm, noi dăm admitere la Poliție“, au rostit aceeași explicație alți câțiva băieți care primesc lunar, timp de șase luni de la terminarea liceului, dacă nu se înscriu la o nouă formă de învățământ sau nu se angajează, o indemnizație de 250 lei.

„Le vedem anunțurile pe Facebook și îi contactăm“

N-au avut mai mare succes nici firme cu nume în Slatina și chiar în țară. La bursa din Olt a venit să recruteze chiar un reprezentant al șantierului Naval Constanța, care a recunoscut că e interesat în special de absolvenți de școală profesională sau liceu tehnologic, pe considerentul că aceștia ar fi mai ușor de convins să se deplaseze la sute de kilometri de casă.

„Noi asta urmărim în special, pentru că să pui pe drumuri un om deja format, la 50 de ani, care are familie, e greu. Noi urmărim în special tineri, le oferim un loc de muncă sigur, profesionist, salariu motivant, cazare în cămine de nefamilişti, un an nu plătesc nimic, au tichete de masa, plata orelor suplimentare… Salariul e în jur de 2.700, brut. Se duc pe la 1.800 net, iar cu orele suplimentare creşte“, a precizat reprezentantul firmei, Ion Vîlceanu, menționând că se merge în toată țara pentru recrutare, însă peste tot situația este la fel.

Reprezentantul unei companii de recrutare a și recunoscut, de altfel, că nu se mai bazează de multă vreme pe aceste burse ale locurilor de muncă pentru a recruta candidați pentru clienți. Roade dă în ultimul timp o altă strategie, anume aceea de a căuta pe internet persoane care pun anunțuri că se află în căutarea unui loc de muncă. Acestea sunt contactate și înregistrate în baza de date, însă chiar și așa recrutarea nu se dovedește 100% eficientă. „Cei mai mulți vor un post pe loc“, a mai spus reprezentantul companiei de recrutări.

Tinerii pleacă în străinătate, vârstnicii visează pensionarea

Șomerii, pe de altă parte, se plâng de nivelul salarial scăzut. Tinerii iau în calcul, în număr covârșitor, plecarea în străinătate, în vreme ce pentru persoanele adulte perioada de șomaj în care primesc și indemnizație, recunosc aceștia, e mană cerească, pentru că sunt disponibilizați din posturi care presupun condiții grele de muncă, iar salariul nu depășește cu mult nivelul minim. „Stai ore întregi în picioare. Dar stai nemișcat, nu te miști. Mi s-au umflat picioarele, mă dor, un loc de muncă la fel chiar nu mai vreau“, a declarat o doamnă aflată în prag de pensie, care și-a făcut calculul că la finalul perioadei de șomaj ar putea primi decizia de pensionare.


O alta, în jurul vârstei de 50 ani, disponibilizată de la aceeași croitorie, din sectorul suport al activității de bază, a declarat că a muncit, cu zece ani în urmă, și afară, în agricultură, cu contracte sezoniere, însă la acel moment era, pe de o parte, mai tânără și cu o sănătate mai bună, iar pe de alta banii câștigați însemnau mult mai mult decât astăzi, când ofertele de muncă pentru străinătate, în agricultură, nu mai sunt la fel de atractive. „Și se muncește, nu glumești, tragi ca robotul, cum muncim și noi în croitorie. Păi, mai vin copiii ăștia să accepte condițiile și salariul?!“, a mai spus femeia, rezumând într-o frază realitatea pieței forței de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS