7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 80 de primării, „cadorisite“ de Guvernul Dăncilă pe final de mandat

Peste 80 de primării, „cadorisite“ de Guvernul Dăncilă pe final de mandat

Mai mult de 80 de primari nu-și mai fac griji pe final de an, primind la ultima alocare prin hotărâre de guvern, de luni, 14 octombrie 2019, bani pentru funcționare, plata salariilor asistenților personali sau facturi restante către constructori.

Deși semne de probleme în toată țara cu asigurarea fondurilor necesare funcționării până la sfârșitul anului au fost încă de la întocmirea bugetului, guvernanții i-au ținut pe primari cu sufletul la gură până acum, în posibil ultima ședință a guvernului Dăncilă, în care au acordat sumele cerute de primari.

Alocarea s-a făcut luni, 14 octombrie 2019, din sume defalcate din TVA și impozitul pe venit, pe lista norocoșilor fiind 84 de primari (din totalul de 112), chiar dacă sumele nu sunt fabuloase, variind între 31.000 de lei (Primăria Băbiciu) și 3,7 milioane de lei (Primăria Slatina), cele mai multe fiind între 100.000 și 300.000 de lei.

Primarii și-au arătat nemulțumirea încă din primăvară, când la construcția bugetului au constatat că sarcina asigurării cheltuielilor cu asistenții personali ai persoanelor încadrate în grad de handicap le revine lor, nemaifiind sume virate de la centru.

S-a motivat atunci că acest tip de cheltuială variază în mod neprevăzut, pentru că permanent se pun în plată noi dosare, prin urmare ar fi greu de prins în buget suma exactă.

Pe de altă parte, au acuzat alți primari, îndeosebi cei din opoziție, sunt primării în care schemele de personal au crescut în ultimii ani și unde și nivelul salariilor este amețitor, fiind în general primării care au stat, dintotdeauna, cu mâna întinsă la șefii consiliilor județene sau la guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS