17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită astăzi

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită astăzi

Sfânta Cuvioasă Parascheva, denumită în tradiția populară „Sfânta Vineri”, este sărbătorită pe 14 octombrie. Cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora este sărbătorita nu doar de către Biserica Ortodoxă Româna ci şi de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelşugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare. Din acest motiv există obiceiul să se aşeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni şi izvoare.

Ziua Sfintei Parascheva este şi zi de pomenire a celor trecuţi în „Lumea Neîntoarcerii”. Este momentul când se dau de pomană pâine din grâul nou şi must.

Potrivit tradiției, de Sf Parascheva ţăranii puteau afla cum va fi iarna, în functie de modul în care dormeau oile în ziua prăznuirii ei: dacă dormeau unite, era semn că iarna va fi grea, iar daca dormeau răsleţite, era chipul unei ierni blande.

Tradiții și obiceiuri

În această zi era interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și ţesutul. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.
De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.
În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.
De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.
De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiți.
De Sfânta Parascheva se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună, potrivit calendarului ortodox.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS