12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn canadian și doi elvețieni, laureații Premiului Nobel pentru fizică

Un canadian și doi elvețieni, laureații Premiului Nobel pentru fizică

Premiul Nobel pentru fizică 2019 a fost acordat marți fizicianului canadiano-american James Peebles, și oamenilor de știință elvețieni Michel Mayor și Didier Queloz. Academia Suedeză de Științe i-a recompensat pe cei trei oameni de știință pentru înţelegerea evoluţiei universului.
James Peebles a câștigat jumătate din premiu pentru „descoperirile teoretice în cosmologia fizică”, iar cealaltă jumătate a fost împărţită cu colegii săi Michel Mayor și Didier Queloz pentru „descoperirea unei exoplanete care orbitează o stea de tipul Soarelui”.

„Sfatul meu pentru tinerii care vor să facă știință: ar trebui să o faci pentru dragostea pentru știință … Ar trebui să intri în știință pentru că ești fascinat de ea”, a declarat James Peebles marți, la scurt timp după anunț.
Fizica este primul domeniu menţionat de Alfred Nobel în testamentul său din 1895. La finalul secolului al XIX-lea, mulţi considerau fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, industriașul sale a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de acest domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS