16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârg de semințe românești, la Craiova

Târg de semințe românești, la Craiova

Sâmbătă dimineață, începând cu ora 10.00, s-a desfășurat la Craiova al doilea târg din acest an sub egida „Semințe cu suflet”. Găzduită de Facultatea de Agronomie, manifestarea a fost organizată de un grup de voluntari pasionați de grădinărit.

Oameni harnici și sufletiști, pe care pasiunea pentru pământ și roadele lui i-a adus împreună în spațiul virtual, ei au decis în urmă cu câțiva ani să se întâlnească și să meargă prin țară pentru a dărui seminţe de legume și flori din soiuri românești sau aclimatizate tuturor celor care doresc să cultive şi să mănânce legume şi fructe curate, nehibridizate și netratate, gustoase precum cele din copilărie.

Membrii grupului organizează aceste piețe libere dezinteresat, pe banii și timpul lor, cu produse din propriile grădini. „Mulţi se miră că în România mai sunt oameni care ştiu să dăruiască fără să ceară nimic în schimb. Scopul şi mesajul acestui grup este să înmulţească seminţele şi să le răspândească. Noi dorim ca seminţele noastre româneşti să fie păstrate ca un tezaur. Nu suntem asociație, nu suntem organizație. Tot ceea ce facem este voluntar, din proprie voință și numai din munca noastră. Suntem oameni care iubesc grădina românească și pentru că iubim, dăruim”, a declarat inițiatoarea târgurilor gratuite”Semințe cu suflet”, Rodica Meiroşu,din Buzău.

20 de pasionați din mai multe județe ale țării

Astfel,sâmbătă, au venit la Craiova să dăruiască roadele muncii lor 20 de pasionaţi de grădinărit din județul Dolj, dar și din Argeș, Buzău, Bucureşti, Călărași, Hunedoara, Olt, Teleorman. Mesele așezate în holul Facultății de Agronomie au fost neîncăpătoare pentru mulțimea de daruri adusede ei: sute de plicuri cu semințe de legume și fructe frumos ambalate și etichetate, pungi încăpătoare cu plante uscate sau lăstari verzi, butași numai buni de pus la înrădăcinat, plante aromatice cu rădăcină, flori în ghivece.

Niciunul din cei peste o sută de vizitatori care au trecut pe la târg nu a plecat cu mâna goală, fiecare găsind ceva la care să-ipoftească sufletul sau altceva ce și-a dorit și n-a găsit până acum. Semințe de legume tradiționale sau aduse de peste mări și țări și aclimatizate, nuci mari cât oul de găină, migdale și sâmburi de piersică, butași de trandafiri, rizomi de iriși, bulbi de crini, semințe de plante medicinale, de flori de grădină, de câmp sau de apartament, salvie, oregano și busuioc, tufănele, cactuși și trandafiri, toate au fost dăruite din suflet și mesele s-au golit văzând cu ochii.

Craioveni mulți la standuri

Rodica Meiroşu s-a declarat mulțumită de succesul pe care îl au aceste târguri gratuite și de prezența în număr mare a craiovenilor la evenimentul organizat sâmbătă. Aceasta a subliniat că voluntarii fac eforturi susținute să ajungă în cât mai multe zone ale țării, un târg fiind organizat tocmaila Chișinău, în Republica Moldova. Din păcate, în ciuda disponibilității voluntarilor, uneori proiectele lor nu se pot materializa pentru că nu se găsește un spațiu adecvat care săgăzduiască târgurile sau din cauza sumelor mari cerute pentru închiriere.

„Suntem un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susținem dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile fără monopol. Suntem interesați de asigurarea existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversității”, a spus Rodica Mieroșu.

Tinerii interesați de semințele autentice

Mulțumită și fericită a fost și IIeana Nicola, voluntara care s-a zbătut să găsească spațiu și să organizeze întâlnirea de la Craiova.

„A fost un eveniment reușit, cu oameni frumoși și sufletiști, veniți din mai multe județe, care au dăruit din munca lor semințe șiplante. Am fost plăcut surprinsă de interesul tinerilor, care au venit în număr destul de mare, în raport cu ediția precedentă. Tineri frumoși și curioși, dornici să-și producă și să consume produse cât mai naturale. Sunt convinsă că au plecat cu un bagaj impresionant de cunoștințe, oferite de expozanți, pe care să le pună în practică.

Îmi doresc ca măcar un sfert din cei care au primit semințe să le cultive și, la rândul lor, să le dăruiască altora, până la urmă acesta este scopul grupului Semințe cu suflet: să primești, să înmulțești și sădăruiești mai departe. Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest eveniment”. a spus Ileana Nicola. Acțiunea de sâmbătă s-a încheiat la scurtă vreme după prânz. Vizitatorii au plecat mulțumiți de darurile primite, iar voluntarii, obosiți, dar fericiți că și-au îndeplinit încă o dată misiunea, au plecat și ei la drum, spre casele lor. Aceștia au la dispoziție doar câteva zile să se odihnească și să-și pregătească darurile pentru următorul târg gratuit, care va avea loc peste o săptămână, la Sfântu Gheorghe.

Autor: Daniela Moise

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS