17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”

„Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)”

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a celebrat joi, 26 septembrie, în parteneriat cu Radio România, un veac de existență a organizației, ca pe o sărbătoare a jurnalismului profesionist din România întregită.

Cel mai important eveniment mass-media al anului 2019, susținut de Guvernul României și dedicat sărbătoririi a 100 de ani de jurnalism profesionist în România, s-a desfășurat sub tema: „Ziaristul român – promotor al Marii Uniri. Sărbătorirea a 100 de ani de jurnalism profesionist în România (1919-2019)“ .

Manifestarea a reunit reprezentanți ai celor 40 de filiale UZPR din România și din lume, reprezentanți ai celor două biserici care au contribuit la făurirea României Mari, reprezentanți ai ambasadelor acreditate la București, precum și reprezentanți ai unor organizații guvernamentale.

UZPR, secolul viitor

Împlinirea unui secol de jurnalism profesionist – poate cea dintâi dintre puterile unui stat – se prezintă ca un exercițiu de introspecție prin intermediul căruia se observă trecutul, pentru a putea cunoaște viitorul.

„UZPR a împlinit un secol. În aceste cuvinte este încastrată toată viața profesională a unor profesioniști remarcabili, sunt zidite nopțile lor de muncă și griji, zilele lor de victorii gazetărești obținute onest, față în față cu realitatea și cu deontologia”, scrie domnul Doru Dinu Glăvan, președinte al UZPR.

Pentru a putea privi înainte, în secolul viitor în care deja a intrat, UZPR se adaptează, se reinventează, bate în ritmul contemporaneității și al oamenilor în slujba cărora s-a pus cu tot arsenalul și fără condiții.”, mai precizează acesta.

Continuatorii unei tradiții de excepție

Celebrarea centenarului a fost marcată prin mai multe momente simbolice.

Dezvelirea placii memoriale dedicate împlinirii a 100 de ani de istorie zbuciumată a Uniunii, pe strada Constantin Mille, la nr. 4, pe clădirea în care a fost semnat documentul de înfiinţare a UZPR, la 11 ianuarie 1919.

Încărcat de o simbolistică rarisimă a fost evenimentul dedicat celebrării unui veac de existență a organizației, sărbătorit la Casa Capșa – spațiu emblematic al atâtor întâlniri ale marilor personalități românești, care a reunit ziariști profesioniști de ieri și de azi, întemeietorii presei autentice din România – prilej de a contempla asupra locului pe care îl ocupă jurnalistul în societate, cinstirea, atât a profesiei de jurnalist, cât și a continuatorilor acestui segment atât de important al societății, care este informarea.

„Acesta este, înainte de toate, un moment istoric. Este un privilegiu să putem sărbători împreună un secol de jurnalism profesionist. Chiar dacă sărbătoarea stă sub semnul organizației noastre, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România o percepe ca pe o celebrare a întregii bresle (…) Am dori ca acest mesaj să ajungă la tot spectrul breslei, în numele prieteniei și unității jurnaliștilor profesioniști”, scrie domnul Doru Dinu Glăvan, Președinte al UZPR.

Maria Mădălina Bulancia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS