5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpidemia de listerioză face ravagii în Spania

Epidemia de listerioză face ravagii în Spania

În Spania se înregistrează cea mai amplă epidemie de listerioză. Infecţia bacteriană transmisă prin alimente, care a omorât trei oameni şi a îmbolnăvit alţi 222, este asociată cu un producător de produse ambalate din carne de porc din sudul țării, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Epidemia, asociată cu un producător de produse ambalate din carne de porc din sudul Spaniei, afectează în special femeile şi persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Andaluzia, unde se află fabrica respectivă, deţinută de grupul Magrudis din Sevilla.

Toate produsele acestei fabrici au fost retrase de pe piață începând cu 1 mai, însă OMS atrage atenția că, întrucât produsele Magrudis sunt foarte populare şi au o perioadă de valabilitate de trei luni după ce ajung pe raftur, există probabilitatea semnalării unor noi cazuri de listerioză în săptămânile următoare.

„În plus, ţinând cont de numărul mare de turişti din Spania şi mai ales din Andaluzia, în special în timpul lunilor de vară, turiştii străini ar fi putut fi expuşi acestui risc în timp ce produsele se aflau în magazine”, spun reprezentanţii Oreganizației Mondiale a Sănătății.

Ce este bacteria listeria

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.
Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS