14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaşinile pe trotuar, pietonii pe carosabil

Maşinile pe trotuar, pietonii pe carosabil

Circulaţia pietonilor pe carosabil şi parcarea autoturismelor pe trotuar este o practică des întâlnită pe unele străzi din Craiova.

Nu că ar fi pe placul celor care merg pe jos, dar nu au de ales din moment ce trotuarul este ticsit cu maşini. Mai mult, acestea sunt parcate până în gardul unor instituţii sau zidul unor clădiri.

Prin urmare, pietonii nu au de ales decât să sară peste capota autoturismelor sau să meargă pe carosabil.
O astfel de situaţie se întâlneşte pe strada Mihai Viteazul, arteră care pleacă din zona Muzeului de Artă şi ajunge la Grădiniţa „Mihai Bravul“.

Trotuare ocupate de maşini
Trotuare ocupate de maşini


Problemele cu trotuarul ocupat de maşini sunt în zona Colegiului „Carol I“, dar şi de cealaltă parte, în zona fostelor băi publice şi Ambulatoriului Spitalului „Filantropia“.

Situaţia este cu atât mai critică cu cât circulaţia pietonală este intensă aici. Să nu uităm că sunt două mari colegii. La orele de vârf elevii vin şi pleacă de la cursuri folosind acest traseu.

Cei mai mulţi dintre ei sunt elevi de ciclu primar. Împreună cu cei care îi însoţesc – părinţi, bunici -, sunt obligaţi să se strecoare printre maşini sau să circule pe carosabil, făcând slalom printre maşinile parcate parte pe trotuar, parte pe stradă.

„Civilizaţia în Craiova se termină în dreptul Colegiului “Elena Cuza“. Exact la 200 de metri de primărie. Eu sunt conducător auto şi am şi eu o sugestie: cu 100 de stâlpişori de plastic, o găleată de vopsea şi vreo două-trei semne de circulaţie puteţi să faceţi locuri de parcare pe fiecare sens. Şi să lăsaţi trotuarul pentru cei care circulă fără maşini, mai ales elevii de la cele două şcoli.
Legea rutieră şi marcajele spun că nu ai voie să parchezi pe trotuar. Dar să transformi trotuarul în parcare? Sigur primăria poate să ia măsuri“, spune craioveanul Bogdan Barbu.

Trotuarul de pe strada Mihai Viteazu este ocupat de maşini

Mai uşor cu parcatul pe trotuar

Administraţia locală craioveană afirmă că nu există în acest moment un proiect pentru amenajarea unor locuri de parcare pe strada Mihai Viteazul.

Nu avem în plan amenajarea de parcări pe strada Mihai Viteazul. Autoturismele nu au ce să caute pe trotuar. Craiovenii care se plâng au dreptate. Măsuri cu privire la respectarea regulilor de circulaţie poate lua Poliţia Locală, dar şi poliţia naţională. Cele două instituţii au competenţă în domeniu

, a declarat, pentru GdS, Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova şi reprezentantul Comisiei de Sistematizare.


În acest sens, Codul Rutier prevede următoarele:

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor: pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) și (3)“, art. 142, lit. n.

Iar articolul 144, alineatul (2) din are următorul cuprins:

Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul Poliției Rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător.

Amenajările se pot executa numai dacă: se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS