16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificările la sistemul 112: Cartele prepay doar cu buletinul. Amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă

Modificările la sistemul 112: Cartele prepay doar cu buletinul. Amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă

Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare, potrivit hotnews.

Principalele modificări aduse prin Ordonanță de Urgență sistemului 112:

1. Introducerea unei noi tehnologii care permite o localizare mai bună a celor care sună la 112,

Este vorba de tehnologia de localizare Google (ELS-Emergency Location Service) bazată pe funcționalitatea AML – Advanced Mobile Location (AML/ELS).
NOTĂ: Cum funcționează tehnologia AML/ELS:

  • atunci când este inițiat un apel de urgență, telefoanele mobile inteligente echipate cu funcționalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS către Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 ce conține informații privind localizarea utilizatorului de telefonie mobilă, informații bazate pe date de la sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), WiFi și Cell ID având o acuratețe de 5 – 50 m. De asemenea, verifică nivelul bateriei telefonului, aceasta trebuie să fie de min. 5% înainte de a activa capabilitățile GNSS și WiFi ale terminalului mobil. Soluția nu implică o conexiune de date și nici instalarea vreunei aplicații pe telefon ori altă intervenție din partea utilizatorului telefonului mobil.
  • transmiterea SMS-urilor cu informația de localizare se va face automat, fără intervenția apelantului, către numărul 114, reglementare introdusă tot prin această Ordonanță de Urgență.

2. Cartelele preplătite nu vor mai putea fi cumpărate de la 1 ianuarie 2020 decât pe baza furnizării datelor personale, respectiv:

  • în cazul persoanei fizice cu cetățenie română: – datele cu caracter personal prevăzute în actul de identitate, constând în nume, prenume, cod numeric personal, precum și, dacă sunt menționate în actul de identitate, adresa de domiciliu și adresa de reședință
  • în cazul persoanelor fizice fără cetățenie română: nume, prenume, seria și numărul actului de identificare, ţara emitentă, adresa de reședință, în cazul rezidenților, precum și, dacă sunt menționate în actul de identificare, codul numeric personal sau echivalentul acestuia și data nașterii;

3. Toți operatorii de telefonie mobilă și fixă vor fi obligați să actualizeze și să transmită către STS aceste date până la data de 25 a fiecărei luni.

Citeşte continuarea pe hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS