Acasă Actualitate Pe 21 august este ziua Medicinei Militare

Pe 21 august este ziua Medicinei Militare

-

21 august

În 21 august, medicina militară marcheză 157 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei, iar anul acesta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ aniversează 187 de ani de tradiţie.
Pe 21 august 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Corpului ofiţerilor sanitari ai armatei. Tot atunci s-a înființat şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Decretul este considerat drept actul de naştere al medicinei militare româneşti.

Încă de la începuturi, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile de organizator ale generalului de divizie dr. Carol Davila (1828-1884). La acea vreme Davila era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, inspector al administraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.

Meritele lui Carol Davila în punerea bazelor medicinei moderne civile şi militare, a serviciului român de ambulanţe, a învăţământului superior medical, farmaceutic şi veterinar din România sunt recunoscute şi prin faptul că unele dintre cele mai importante instituţii de sănătate din România îi poartă numele.

Alt mare medic militar al vremii, Nicolae Kretzulescu, a amenajat un spital militar în conacul său de la Leordeni Argeş. El a dat asistenţă medicală a oştirii în perioada Războiului de Independenţă.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.