13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe 21 august este ziua Medicinei Militare

Pe 21 august este ziua Medicinei Militare

21 august

În 21 august, medicina militară marcheză 157 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei, iar anul acesta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ aniversează 187 de ani de tradiţie.
Pe 21 august 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Corpului ofiţerilor sanitari ai armatei. Tot atunci s-a înființat şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Decretul este considerat drept actul de naştere al medicinei militare româneşti.

Încă de la începuturi, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile de organizator ale generalului de divizie dr. Carol Davila (1828-1884). La acea vreme Davila era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină, inspector al administraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.

Meritele lui Carol Davila în punerea bazelor medicinei moderne civile şi militare, a serviciului român de ambulanţe, a învăţământului superior medical, farmaceutic şi veterinar din România sunt recunoscute şi prin faptul că unele dintre cele mai importante instituţii de sănătate din România îi poartă numele.

Alt mare medic militar al vremii, Nicolae Kretzulescu, a amenajat un spital militar în conacul său de la Leordeni Argeş. El a dat asistenţă medicală a oştirii în perioada Războiului de Independenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS